Anyább anyák

Szabados Kati 2018. december 01., 09:35

November 29-én író-olvasó találkozót tartottak a somorjai Zalabai Zsigmond Városi Könyvtárban, ahol Bartalos Tóth Iveta és Mészáros Krisztina szerzőpáros mutatta be Anyább anyák című könyvét. Az októberben megjelent kötetben a napjainkban élő nők, anyák életéről, érzéseiről szóló írásaikat olvashatjuk.

Fotó: Szabados Kati

Az anyaságról, annak megéléséről szóló írások gyűjteménye Bolemant Lilla szerkesztésében látott napvilágot a pozsonyi Phoenix PT kiadóban.

Mészáros Krisztina és Bartalos Tóth Iveta Fotó: Szabados Kati

A szerzők, két fiatal édesanya a saját történeteikkel mutatnak tükröt sorstársaiknak, akik sokszor a család és a tágabb környezetük nyomására különb anyákká szeretnének válni, és ez az igyekezetük sokszor frusztrációhoz, kiégéshez vagy akár depresszióhoz vezet.

A többieknél különb anya nem létezik

„Írásainkban éppen arra szeretnénk rámutatni, hogy ilyen nem létezik. Nincs mindenkinél különb anya, mert nincs mindenkinél különb ember sem.” – mondta az egyik szerző, Mészáros Krisztina. „Nagyon fontos kiemelni azt, hogy anyaként ne akarjunk mindenféle példaképeket hajszolva ezeknek megfelelni, hanem találjuk meg a közös hangot önmagunkkal és a gyermekünkkel, a társunkkal és a családunkkal.”

Fotó: Szabados Kati

Mészáros Krisztina elmondta, hogy fontos erről beszélni, mert nem mindig egyszerű az anyaság mindennapjait megélni. A gyereknevelés egy komoly feladat, és sokkal komolyabb vállalás, mint ahogy azt az elején gondoljuk. „A tökéletesség mögött mindig van valami megfelelési kényszer. De kinek is akarunk megfelelni? Anyánknak, aki anyább anya? Vagy mi hisszük magunkat annak? Nézzünk egy kicsit tükörbe! A könyvünkben, ebben a tükörképben megtaláljátok önmagatokat is. Vagy ha mégse, akkor is egy jó kis olvasmányban lehet részetek, hiszen laza, humoros ám néha azért elég komoly írásaink színesítik majd a mindennapjaitokat.”

Fotó: Szabados Kati

A könyvbemutatón részletek hangzottak el a könyvből, amely különböző élethelyzetekben megélt valós élményeket tár az olvasó elé. A felismerő, a szerető, a fáradt vagy éppen a szorongó anya mellett a vicces és az önmagát kereső anya szemüvegén keresztül láttatja a gyereknevelés, az anyaság, a párkapcsolatok mindennapjait. Egy fejezetben a felnőtt nők gyermekkori élményeiről olvashatunk, a bennük élő szülőképről, a saját szüleikhez fűződő kapcsolatukról.

Teltházasak a könyvbemutatók

„A könyvet a Mert nőnek lenni jó szemináriumunkon mutattuk be először, október 20-án. Akkor volt a könyvnek a keresztelője is, 120 ember vett részt ezen.” – mondta el a ma7.sk-nak Bartalos Tóth Iveta, a szerzőpáros másik tagja. Azóta Dunaszerdahelyen, Nagymegyeren és Bősön is volt már író-olvasó találkozójuk. A mostani, somorjai találkozó után még két újabb helyszín vár rájuk decemberben, újra Dunaszerdahelyen majd Nyárasdon. A többit már átütemezték januárra, mert többen megkeresték őket, egész Kassáról is kaptak meghívást.

Fotó: Szabados Kati

Az első kiadás már majdnem elkelt

A könyv öt hete jelent meg 700 példányban. „Hatalmas sikernek tartjuk, hogy ekkora az érdeklődés, és ennyire várták, hogy megjelenjen. Évek óta kérdezgettek bennünket a saját közösségünkben, hogy mikor jelentetjük meg könyvben azt, amiről írunk és amit képviselünk.” – mondták a szerzők.

Fotó: Szabados Kati

A férfiakhoz is eljut a könyv

„Mi elsősorban női témákat dolgozunk fel. A rendezvényeinkre, a Mert nőnek lenni jó szemináriumjainkra és beszélgetős találkozóinkra elsősorban nők járnak, de már egyre többször feltűnnek a férfiak is. Több olvasónk jelezte, hogy azért volt jó ez a könyv, mert benne van az, amit ő érez, de ő ezt így nem tudja megfogalmazni, átadni annak, akivel él.” Az író-olvasó találkozókon voltak olyanok is, akik már a férjüknek dedikáltatták a könyvet, vagy közösen dedikáltatták, azzal a szándékkal, hogy mindketten elolvassák.

Képgalériánk:
Mészáros Krisztina és Bartalos Tóth Iveta Fotó: Szabados Kati

A történetek és elmélkedések szerzője két fiatal nő, aki teljesen más úton jutott el az anyaságig, máshonnan indult, de eltérő természetük, problémamegoldási módjaik és életútjaik ellenére egy olyan sikeres csapatot alkot, amely a Mert nőnek lenni jó társulás rendezvényein, beszélgetésein és blogján keresztül rengeteg más nőnek, anyának segíthet, nyújthat fogódzót, szerezhet örömöt és erősítheti meg őket abban, hogy jó irányba halad az életük, és nincsenek egyedül a gondjaikkal, gondolataikkal. És hogy úgy vagyunk jók, ahogy vagyunk, akár anyaként, akár nőként, partnerként, barátként.” – olvasható az Anyább anyák borítójának hátlapján.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS