2013. március 26., 09:35

Anya-lánya történeteket várnak a Terézanyu pályázatra

BUDAPEST. Az anya-lánya kapcsolatban rejlő feszültségekről vallhatnak őszintén a Terézanyu pályázatra nevezők, akiknek írásait május 1-ig várják a szervezők.
Negyedik éve hirdeti meg Rácz Zsuzsa író, a Terézanyu-könyvek szerzője és a Richter Gedeon Nyrt. a Terézanyu pályázatot. Az idén őszinte írásokat várnak az érdeklődőktől anyjukkal és lányukkal való kapcsolatukról, illetve arról, hogy mennyire határozza meg életüket az anyjuktól kapott minta. Az idei pályázat arca Lázár Kati Kossuth-díjas színésznő és lánya, Jordán Adél színésznő - olvasható a szervezők közleményében.

A 2010-ben indult Terézanyu pályázat célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. A kezdeményezés fókuszába minden évben egy tabutéma kerül, arra ösztönözve a résztvevőket, hogy őszintén és kendőzetlenül írjanak tapasztalataikról, érzéseikről, ezzel is támogatva a témáról való párbeszéd elindulását.

Rácz Zsuzsa író szerint ebben az évben igazi darázsfészekbe nyúlnak, hiszen az édesanyától kapott minta a nők egész életét meghatározza, különös tekintettel a saját gyermekükhöz való viszonyukra. "Erről ritkán beszélünk nyíltan, mint ahogy arról is, hogy a bensőséges anya-lánya kapcsolat kialakításához gyakran feszültségekkel teli út vezet" - mutatott rá az író.

Tavaly csaknem 400 írás érkezett a pályázat felhívására. Az akkor két kategóriában meghirdetett versenyben az anyukák arról írhattak, hogyan változott meg életük a gyermekvállalás következtében, a tinédzserek pedig arról vallottak, milyen ma Magyarországon kamasznak lenni.

A szervezők úgy látják, a kezdeményezésre azért van szükség, mert a mai nőknek irreális elvárásoknak kell megfelelniük és az elmúlt évek tapasztalati alapján elmondható, hogy nagyon sokan éreznek lelkiismeret-furdalást azért, mert nem tudnak ezeknek eleget tenni.

A pályázatokat elbíráló zsűriben több lányos anya foglal helyet: Akovács Éva, a Nők Lapja Psziché főszerkesztője, Bartos Enikő író, Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Dobó Kata színésznő, Jordán Adél színésznő, Lázár Kati színésznő és Rácz Zsuzsa író.

A legfeljebb 5000 karakteres, egyes szám első személyben íródott munkákat a www.terezanyu.hu honlapon keresztül tölthetik fel a pályázók május 1-jéig. A szervezők a "négykezeseket" is várják, amelyekben anya és lánya együtt írják le történeteiket.
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.