2019. április 5., 19:37

Andersen Éjszakája a könyvtárban

A Füleki Városi Könyvtár idén újra csatlakozott az „Andersen Éjszakája“ című, országos programhoz. A rendezvény célja, hogy a gyermekek ellátogassanak a könyvtárba, s olyan élményeket szerezzenek, amelyeknek köszönhetően remélhetőleg később is visszatérnek.

andersen3.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Szvorák Emese

A digitalizáció világában, amikor a hagyományos könyvek és az olvasás számára nagy a konkurencia, a könyvtári dolgozók élményközpontú oktatás segítségével igyekeznek felkelteni a legkisebbek érdeklődését az olvasás iránt. „A füleki változat sajátossága, hogy a program két alkalommal került megrendezésre, mégpedig március 29-én a szlovák, április 5-én a magyar anyanyelvű gyerekek számára”- nyilatkozta portálunknak Kováč Diana, a könyvtár munkatársa.

A könyvek iránt érdeklődő alapiskolások délután öt órakor foglalhatták el a mesekuckót, ahol hatalmas színes babzsákokba kuporodva élvezhették a könyvtárosok által kínált foglalkozásokat.

„Minden évben próbálunk egy kicsit újítani. Idén Andersen életével kapcsolatos prezentációval készültünk számukra, majd az ehhez kapcsolódó kvízben felmértük, hogy mi maradt meg a fejükben a hallottakból. Aztán activityztünk, majd a gyerekek Puzzle-darabokból kirakhatták Andersen arcképét. Nagy népszerűségnek örvend Fulkó lovag figurája, akit kollégánk, Kasza Patrik jelenített meg. Elmesélte a lovag életét, és a gyerekek kipróbálhatták a kardját és a sisakját is”- avatott be a programba Kováč Diana.

Fotó:  Szvorák Emese

S ha mindez nem lett volna elég, mesét nézhettek, húsvéthoz közeledve bárányos könyvjelzőt készíthettek, valamint hurkapalcikára ragaszthatták a rút kiskacsa figuráját azt felidézve, hogy a "nagy mesemondó" mindig magánál hordott egy ollót, ugyanis imádta papírból életre kelteni fantáziája szüleményeit. A mesedélután este hétig tartott, de a könyvtárosok remélik, hogy a gyerekek kapcsolata ezután sem szakad meg a könyvekkel, az olvasással.

„Márciusban, a könyv hónapja alkalmával nagyon sokan ellátogatnak hozzánk. Főleg az iskolások és az óvodások, hisz a pedagógusok is fontosnak tartják az olvasás megszerettetését a diákokkal. A könyvtár látogatottságát illetően a tavalyi évben közel 5000 látogatónk volt, és 813 regisztrált olvasóval büszkélkedhetünk”- zárta Kováč Diana.

Az „Andersen Éjszakája“ című rendezvény ötlete egyébként Csehországból származik, ahol 2000-ben került először megrendezésre. A Füleki Városi Könyvtár 2011 óta rendszeresen csatlakozik a kezdeményezéshez.

andersen3.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.