2024. június 17., 08:16

Aki a közjót szolgálta

Megálmodta, megtervezte és megépítette. Ő már akkor látta lelki szemei előtt a még gazos dombtetőn a kápolnát, amikor rajta kívül még senki sem hitt benne.

Paulisz Boldizsár
Fotó: Dunajszky Éva

Ám ő kitartóan kilincselt a pozsonyi hivatalokban, és nem riadt vissza a kétkezi munkától sem: ha kellett alapot ásott, betonozott, maltert kevert és falat húzott. Akár egyes egyedül is, ha segítő kezekre éppen nem talált.

És az álom valóra vált: először az iskola épült fel, majd megépült a kápolna is, ahol „örömet szeretett volna szerezni egy édesanyának, aki nem tudta tisztességes módon eltemetni a fiát”.

Emlékszem, amikor először találkoztunk, magával ragadott az a hév, amellyel a terveiről beszélt, a hatalmas tenni akarás, a csillogás a szemében.

Paulisz Boldizsár, az iskolaalapító és kápolnaépítő életútjáról, a köz érdekében tett hasznos tevékenységéről szól az az emlékkönyv, amely a SZMÍT gondozásában jelent meg, s amelyet az egykori munkatársak, barátok, jó ismerősök visszaemlékezései tesznek még értékesebbé.

Megjelent a Magyar7 hetilap 24. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.