Ahhoz nem kell mindent tudni, hogy tudj adni

Zsebik Ildikó 2018. augusztus 30., 17:49

Ezt vallja Böde Péter Vándor Mesemondó, aki a minap Kistárkányba látogatott azzal a céllal, hogy 18 kisgyereknek napközis tábort tartson. Ezúttal a harmadikosoktól a hatodikosokig fogadta a gyerekeket, de egyébként – kérés szerint– foglalkozásokat az óvodásoknak, a kamaszoknak és a felnőtteknek is tart.

A kistárkányi táborozók Fotó: Illés Alica

Mindenhová elmegy, ahová elhívják, márpedig sok helyre hívják, hiszen évente 25 ezer gyerekkel szokott találkozni. Eddig 248 településen megfordult már, és bár Budapesten él, egyre gyakrabban fordul elő vidéken, sőt az anyaország határain túl is. Járt már Kárpátalján, a Felvidéken és Erdélyben is. Valószínűleg hamarosan Londonba is eljut.

De nem csak jelenlétével közvetít értékeket, mint alkotó is jelentős. Saját bevallása szerint már gyerekként imádta a képregényeket, és 14 évesen saját újságokat is szerkesztett, de könyveket írni és azokat illusztrálni  csak saját gyermeke számára kezdett el. A magyar földön élő haszonállatok, illetve a vadon élő állatok álltak e könyvek középpontjában.

„Túl sokat biztosan nem kérek,
 Az állatokat feltétel nélkül szeressétek!
Ha örömet okoznak ezek a képek, rájöttök, hogy az állatok csodálatosak és szépek.”–írta könyvei hátoldalára.

Böde Péter Fotó: Zsebik Ildikó

A könyveket maga írja, rajzolja, nyomtatja, ezért azok könyvesboltokban nem kaphatóak. A találkozók alkalmával viszont megvásárolhatóak, ahogyan a www.vandormeseiro.hu honlapon is megrendelhetőek.

Az anyanyelvet ugyanúgy kell óvni, mint a természetet

Foglalkozásain a gyerekek játékos formában tanulhatnak az állat- és növényvilágról, a magyar nyelv szépségéről és gazdagságáról,  az olvasás és alkotás öröméről, a rovásírásról azzal a céllal, hogy a személyes találkozó után kedvet kapjanak az olvasáshoz és az alkotáshoz.

Tulajdonképpen ugyanazokat az alapvető értékeket közvetíti a gyerekek felé, mint szüleik, pedagógusaik: Amíg az olvasás épít, addig a túlzott tévénézés, számítógépezés  rombol. Az anyanyelvet ugyanúgy kell óvni, mint a természetet.

A szeretet nélküli élet, a gyűlölet, a másik ember megalázása beláthatatlan károkat okoz. Mennyire jó azt csinálni felnőttként, amit örömmel végzünk!

Játék közben Fotó: Zsebik Ildikó

Ő mindezt olyan meggyőződéssel tudja hirdetni, annyira közel kerülve gyermeki énjükhöz, hogy valóban elgondolkodtat.

A szokatlan megnevezést, mely szerint ő egy Vándor Meseíró egy pedagógustól kapta, és azonnal meg is szerette: hiszen mindenhová BMW-vel utazik, azaz  B- busszal, M- metróval és W- villamossal.

És hogy miről szólt a kistárkányi tábor? A háromnapos  programban volt többek között meseírás, rajzoktatás, versírás,  magyar nyelvi játékok, rovásírás, előadások a növény- és állatvilágról, képzeletgyakorlatok, kreatív foglalkozások, erényverseny, bátorságpróba, természetjárás. Bámulatos, ahogyan egy pillanat alatt megszerettete magát a fiatalokkal, mindenki oldott hangulatban tette azt, amit mondott. Megtapasztaltatta velük: milyen nagyszerű érzés közösségben lenni, a saját fantáziámat használni, másoknak megmutatni magam.

Képgalériánk:
Egymásra utalva Fotó: Zsebik Ildikó

Péternek még rengeteg terve van a jövőre nézve, de valamennyi egy irányba mutat: továbbra is alkotni, tanítani, elgondolkodtatni, és pozitívan hatni a gyerekek szemléletmódjára, életére.

Mesekönyveit és kifestőit több iskola jutalomkönyvként ajándékozza a fiataloknak, illetve felvette azokat a kötelező olvasmányok sorába.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS