Adventi népmesék, legendák és angyali történetek a készülődéshez

Horváth Szomolai Andrea 2018. december 02., 15:13

Az advent ideje arról szól, hogy észrevegyük az angyalokat, akik köztünk járnak. Advent a várakozás megszentelése, a gyermeki öröm újraélése és elérkezése. Különösen szép népmesék várnak felfedezésre ebben a csodákkal telített időszakban. Vedd ölbe a gyermeket, ringasd és mesélj neki. Bajzáth Mária, mesepedagógus összeállította a legszebb ünnepváró népmesék gyűjteményét.

Fotó: pinterest

A ​népmesék és legendák évezredek értékeit, nemzedékek tudását őrzik. Az örök életű történetek kiemelik az olvasót a mindennapokból, és minden korosztálynak örömet hoznak, nemcsak az Advent napjaira. Bajzáth Mária, mesepedagógus, a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely szakmai vezetője 24 ünnepváró történetet, népmesét, legendát gyűjtött egy kötetbe, hogy megkönnyítse a készülődést és utat mutasson a népmesék erdejében való barangoláshoz.

„Volt egy rendszeresen visszatérő álmom. Arról szólt, hogy az óvodákban, iskolákban, családokban, gyermekotthonokban népmesék, legendák is kerülnek az adventi naptárba. Azt is álmodtam, hogy a könyveimből, a világ sok-sok táján mesélnek a huszonnégy ünnepváró napon. Teljesült az álmom. Rengeteg helyen, sokan mesélnek-mesélünk ebben az időszakban. Ha beteljesül egy álom, nincs mit tenni, "csak" mesÉLNI kell a beteljesültet, és mesÉLNI a következőt” – írja Bajzáth Mária, akinek az Adventi népmesék és legendák című gyűjteményéből mexikói, olasz, cigány, lapp, orosz, eszkimó, ukrán, francia, cseh, norvég, perzsa történeteket olvashatunk az ünnep erejéről, az igazi vendégszeretetről, és a valódi emberi kapcsolatok csodáiról. 

A kiadvány recenziójából kiderül, hogy a könyv adventi kalendáriumként is használható, december első napjától karácsonyig minden napra jut egy történet. A huszonnégy történet az ünnepváró napokon lehetőséget teremt, meghitt, összebújós pillanatokra, és egy olyan különleges ajándékozásra, amelyben az is kap, aki ad, és az is ad, aki kap. Mesélni és mesét hallgatni mindenkinek öröm, a mese kicsinek-nagynak életre szóló ajándék. A két évvel ezelőtt napvilágot látott kötet jótékony célt szolgál, minden bevétele, a Meseközpont Alapítvány gyermekvédelmi gondozásban élő gyerekekért folytatott munkáját segíti. Az alapítvány szakmai vezetője Bajzáth Mária.

A Magyarországon és Felvidéken is nagy közkedveltségnek örvendő mesepedagógus elmondása szerint, kisfia idén sok angyalos mesét kért tőle az adventi ünnepkör idejére, mivel a gyermek szerint Az egyik legszebb hang a világon az angyalszárny-suhogás hangja. Bajzáth Mária ezért úgy döntött, a négy adventi vasárnapon, a népmesekedvelő-közönséggel is megosztja angyalos történeteiket.

Advent első vasárnapjára az első, a hollóról és az angyalokról szóló mesén kívül egy nulladik, ismeretlen eredetű angyaltörténetet is szőtt a mesepedagógus, legyen hát ez a mai, áldott üzenet:

„Azt mesélik, hogy advent idején négy angyal érkezik a Földre…Az első, csak jár-kel az emberek között, de azok annyira „készülődnek” az ünnepekre, hogy sokszor észre sem veszik, ki van közöttük. Az angyal, azért száll le az égből, hogy megnyissa a lelkeket egymás felé. 
A második angyal aranyszálból szőtt kosarat tart a kezében. Ez a kosár nagyon törékeny, de az angyal türelmes és kitartó, embertől emberig haladva kutatja azt, amivel megtöltheti. Azt keresi, ami súlytalan, végtelen, nem kerül semmibe, mégis mindennél többet ér. Keresi a reményt, a hitet és a szeretet. Ezekből aztán az angyalok fényes csillagokat készítenek, hogy az emberek felemeljék a tekintetüket, és az égre nézve, szívüket boldogság töltse el.
A harmadik angyal ünnepváró embereket keres, és ha talál, örömében megérinti őket egy fénysugárral. A fény ragyogni kezd az emberek szívében, lelkükbe békesség, a szemükbe csillogás költözik, a világ megtelik várakozással.
A negyedik angyal, kezében lantot tart, és énekel a tiszta szívű embereknek. Sok apró angyal kíséri, együtt zengik a béke, a szeretet és a születés dalát. Énekükkel felébresztik a földben szunnyadó magvakat, daluktól nőni kezd a fény, így lesz majd új élet tavasszal a Földön.”

Az advent első hetére szánt történeteket a http://mese.mesepedagogia.hu/ oldalon érhetik el.

0 HOZZÁSZÓLÁS