2020. március 12., 08:43

A versnek nincs tere és ideje

Március 9-én este 5 órakor került sor a Magyar Művészeti Akadémia Élőfolyóirat est sorozatának idei első eseményére. A rendezvénysorozat 6. évfolyamának első vendége az Opus irodalmi lap volt, ami a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának folyóirata. Mezey Katalin költő, műfordító nyitotta meg az estet, bemutatta a résztvevőket és köszöntötte a közönséget. Ezt követően Tóth László, Illyés Gyula- és József Attila-díjas költő, író, az MMA levelező tagja beszélgetett Hodossy Gyulával, Bolemant Lászlóval és Varga Imrével.

Az esemény kulturális részéről Lázár Balázs gondoskodott, aki a lapszám egyes szövegeit szavalta el. Az est folyamán elhangzott Gál Sándor A születésnap című verse, a Tőzsér Árpáddal készített interjú egyes részletei, Varga Imrének a legújabb Opus- lapszámban megjelent versei, továbbá Z. Németh István Arany Opus díjjal jutalmazott verse is.

Kezdésképpen Tóth László arra kérte Hodossy Gyulát, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnökét, hogy foglalja össze, hogy hogyan jött létre a lap, és pár szóban elemezze a lap szerepét az irodalmi életben. Hodossy elmondta, hogy a Felvidéken is végbe ment az íróközösség két részre szakadása az elmúlt évben, ezért is tartották fontosnak, hogy pályázatot írjanak ki a főszerkesztői posztra négy alapelv mentén, amit a választmány határozott meg. A pályázatra két jelentkező volt, és végül Bolemant László kapott bizalmat, akit a választmány a legutolsó gyűlésén már ki is nevezett főszerkesztőnek.

Az Opus alapelvei alapján a lapban a szlovákiai magyar szerzőknek határozottabban kell jelen lenniük, továbbá a megjelent köteteikről ajánlóknak és kritikáknak is helyet szükséges  biztosítani, illetve felületet kell biztosítani a fordításoknak és a fiatal szerzőknek is.

Bolemant Lászlót arról megkérdezték, miért jelentkezett a főszerkesztői pozícióra. A költő, fotográfus korábban, a kilencvenes években Tőzsér Árpád mellett szerkesztőbojtárkodott az Irodalmi Szemlénél, jelenleg pedig a Nyugat Plusz szerkesztője. Bolemant már huszonkét éve él Magyarországon, és úgy látta, hogy az Opus főszerkesztői pozíciója jó lehetőség arra, hogy újra megerősítse a kapcsolatát a szülőföldjével.

mezey_katalin_hodossy_gyula_toth_laszlo_bolemant_laszlo_varga_imre.jpg

Bolemant László arra a kérdésre, hogy milyen főszerkesztői elképzelései vannak, úgy válaszolt, hogy a meghatározott alapelvek szem előtt tartása mellett hosszútávon fontosnak tartja, hogy különböző irodalmi alkotások mellett, más művészeti ágazatok, műfajok is megjelenjenek a lapban, továbbá az irodalomhoz valamilyen módon kapcsolódó képzőművészeti, fotóművészeti tematikájú írásoknak, képi illusztrációkkal együtt helyet biztosítson.

Ezzel az elgondolással igyekszik az Opust, mint az „irodalom és művészet” lapját megvalósítani. A főszerkesztő másik terve erősíteni a kapcsolatot más irodalmi lapokkal, mégpedig vendégmellékletek formájában.

Végül Tóth László arról kérdezte Varga Imrét, aki a Tőzsér Árpád által szerkesztett Egyszemű éjszaka című antológia legfiatalabb szerzője volt, hogy a megjelenése óta eltelt ötven évben miben változott a költészete. Varga válasza:

A versnek nincs tere és ideje. Akkor és most is az volt a célom, hogy felébresszem az embereket”.

A hétfői rendezvény meglehetősen nagy érdeklődésnek örvendett. Lázár Balázs előadóművész szavalatai tették sokszínűvé. A beszélgetés nagyon érdekes volt, a közönség egy átfogó képet kapott a szlovákiai magyar irodalom múltjáról és jelenlegi helyzetéről is, és az Opus folyóirat jövővel kapcsolatos elképzeléseiről.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.