2018. június 9., 14:09

A szellemért való küzdelmet soha nem szabad feladni

Egy nap az örökkévalóságból címmel jelent meg Csáky Pál második drámakötete, amelynek ősbemutatóját Pozsonyban tartották a Pro Futuro Hungarica polgári társulás szervezésében június 8-án.

Csáky_könyvbemutató
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Dunajszky Éva

A kötet tartalmaz egy történelmi játékot Ballada a szabadságról címmel, amelyet a magyar külügyminisztérium egy 2016-os pályázatára az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára írt a szerző. A kötet egy másik darabja a Mennyek és poklok címmel megírt darab, amelyet rövidített formában 2017-ben Hit és illúzió címmel állított színpadra a Boráros Imre Színház. Az Egy nap az örökkévalóságból című egyfelvonásos drámát, amely Kádár János és Nagy Imre elképzelt találkozásáról szól valahol az evilági és tálvilági élet határán, először 2017-ben felolvasó színház formájában mutatta be a budapesti József Attila Színház Telihay Péter rendezésében.  „Bőröndjével, táskájával útra készen sakkozik Kádár János magában. Kongó magányában, zaklatott agyában megjelenik „az az ember”, akinek a nevét 1958. június 16-a óta Magyarországon nem lehetett kiejteni, s akinek Kádár sem ejtette ki a nevét soha a száján, csak úgy nevezte: „az az ember”: Nagy Imre, Magyarország mártír miniszterelnöke. Még egyszer szembenéz egymással gyilkos és áldozat. Képzeletbeli szembesítés, végső elszámolás ez bűnről és bűnhődésről, a magyarság XX. századi sorskérdéseiről, politikáról, történelemről. Emberien, érzelmekkel tele, mégis logikusan és vegytiszta gondolatokkal, katartikusan” – olvasható a darab műsorfüzetében.

Fotó:  Dunajszky Éva

Aranybunkó címmel a szerző meghatározása szerint egy vidám csevejt olvashat az olvasó, aki kezébe veszi a kötetet, amely napjaink újgazdagjáról és annak világlátásról szól. A szerző saját bevallása szerint a felkapaszkodott milliomosok, a műveletlen celebek és egyre bulvárosodó társadalmunk üres csillogása elé kíván görbe tükröt állítani ezzel a darabbal.

Tartalmazza továbbá a kötet a szerző előző kötetében megjelent Ördögtánc című darabjának átdolgozott változatát, amely a rendszerváltozás folyamatának egyik lehetséges értelmezése szlovákiai magyar szemszögből. És a könyv végén van még egy ráadás, egy zenés darab, a Sebzett hattyú, amely tulajdonképpen azok alapján a fordulatok alapján fogalmazódott meg, amelyek Malina Hedviggel történtek meg.

Fotó:  Dunajszky Éva

A kötet kapcsán eredetileg Pomogáts Béla irodalomtudós, a Magyar Írószövetség volt elnöke beszélgetett volna a szerzővel, ám sajnos betegsége miatt az utolsó napokban lemondta a részvételt a könyvbemutatón. Küldött azonban egy írásos véleményt Csáky új könyvéről, amelyben azt írja, leginkább a könyv címadó darabja fogta meg, mivel nem gondolta volna, hogy éppen egy külhoni magyar szerző fog nekiveselkedni ennek a témának, és úgy véli, hogy tisztességgel igyekezett megfelelni a kihívásnak. „De örülök a kötet nyitó darabjának is, amelynek Ballada a szabadságról a címe . A sors által megpróbált felvidéki nő története megejtő színház, és szerintem fontos, hogy ezeket a témákat a felvidéki magyar tollforgatók feldolgozzák, én mindig bátorítottam ezt a folyamatot” – írta Pomogáts.

Csáky Pál új kötete fülszövegében azt írja, „én úgy gondolom, minden generáció számára fontos, hogy megfogalmazza saját maga és az utókor számára is azt az életérzést, amely meghatározza mindennapjait. Önmagának tartozik ezzel. Erre törekszem én is, ezért írok novellákat, regényeket, a felvidéki magyarok sorsát meghatározó történeteket.”

A könyvbemutató kapcsán Csáky a Ma7 portálnak úgy fogalmazott, „engem nem az úgynevezett irodalmi babérok érdekelnek a színpadi alkotások kapcsán, s nem is akarok valamiféle divatelvárásoknak megfelelni, hanem egy űrt szeretnék ezekkel az alkotásokkal betölteni, ez az űr pedig az, amelyet az előttem ezen az úton járó szlovákiai magyar írók nem töltöttek ki. Azok a szlovákiai magyar történetek érdekelnek, amelyek a létünk és a múltunk részét jelentik, amelyek nélkül az önmagunkról való tudásunk hiányos lehet, amelyek sarkalatos pontok a jelen és a jövő vonatkozásában, és amelyeket én fel szeretnék mutatni” – nyilatkozta Csáky. Mint mondta, annak örül a legjobban, hogy az írásai közül már öt darabot színházakban is bemutattak, és a közönség visszaigazolta, hogy van pozitív fogadókészség ezt a témát illetően. „Ezért írok a felvidéki magyarok sorsát meghatározó legfontosabb történésekről, és próbálom azt eljuttatni minél több emberhez, mert a szellemért való küzdelmet sohasem szabad feladni” – fogalmazott Csáky.

A pozsonyi könyvbemutatón Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, Petrécs Anna színművész és Habodász István tehetséges fiatal színész adtak elő részleteket az újonnan megjelent kötetből. 

 

Csáky_könyvbemutató
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.