2021. március 3., 14:49

A Kárpát-medencei Wass Albert felolvasó maratonhoz csatlakoztak a naszvadiak is

A felolvasó maraton egy világszerte, több helyszínen zajló szépirodalmi ünnep, amely minden évben, február utolsó hétvégéjén kerül megszervezésre. A Csemadok Naszvadi Alapszervezete mellett működő Mécsvirág Irodalmi Kör idén ötödik alkalommal csatlakozott a rendezvényhez.

Eredetileg 2003-ban, Debrecenből indult a kezdeményezés, 24 órás felolvasást tartottak Wass Albert műveiből, egyszerre több helyszínen és ezzel a világcsúccsal felhívták a figyelmet a méltatlanul elhallgatott író munkásságára. Akkor 13 helyszínen folyt a felolvasás.

A felolvasások azóta is zajlanak a Kárpát-medence országainak magyar közösségeiben, sőt a tengeren is túl, minden évben 55-65 helyszín csatlakoznak február utolsó hétvégéjén, Pénteken és szombaton megtartott szépirodalmi ünnephez. Felemelő érzés a tudat, hogy egyszerre olvasnak New Yorkban, Ausztráliában, Angliában, Kanadában, a Kárpát-medencében élő magyarok.

Versmaraton - Naszvad

A Csemadok Naszvadi Alapszervezete mellett működő Mécsvirág Irodalmi Kör idén 5. alkalommal csatlakozott a Wass Albert felolvasó maratonhoz, amit ez évben XIV. alkalommal, Február 26-27-re hirdettek meg." Vigyük tovább a lángot!" felhívással.

A naszvadiak az érsekújváriakról példát véve 2017-ben először csatlakoztak az eseményhez. Első nekifutásra 6 órásra sikerült a felolvasó est. Az énekekkel, zenével színesített estnek neves vendégei is voltak: Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas,érdemes művész, felesége Borbála asszony, valamint Batta György író, újságíró. Közel 60 aktív résztvevő olvasott, szavalt, zenélt, énekelt, akik között volt gyerek, felnőtt, idősebb korú is. Szép számú, lelkes közönség értékelte a fellépők igyekezetét.

Azóta minden évben csatlakoznak az eseményhez. Az irodalmi kör tagjain kívül az alapiskola pedagógusai, tanulói is szívesen vesznek részt,  sőt számítanak is a meghívásra.

Versmaraton - Naszvad

Nagy örömükre évről-évre gyarapodott a felolvasók száma, a környező településekről is jelentkeztek: Ógyalláról, Ímelyről, Tardoskeddről, Kisújfaluról is voltak felolvasóink. A tardoskeddiek azóta is megszervezik a felolvasást.

Dráfi Mátyás színművész minden évben megtisztel őket vendégszereplésével. Dunajszky Géza író, pozsonyi helytörténész kétszer is elfogadta meghívásukat és saját könyvéből olvasott fel. Tavaly 2020-ban Benes Ildikó és Pőthe István színművészek énekszámokkal szereztek felejthetetlen perceket  a jelenlévőknek.

Párkányból, a magyarországi Neszmélyről is voltak vendég felolvasóik, akik jelentkeztek és csatlakoztak hozzájuk. Pécsről hazalátogatott egy Naszvadról kitelepített család leszármazottjai, akik szintén felolvastak. Ilyen és ehhez hasonló, megható élményekben volt része a hallgatóságnak és észre sem vették és elröppent 8 óra. A magyar szó és az irodalom szeretete összeköti az embereket, és amíg ez így marad talán nincs okunk aggodalomra.

Az idei felolvasás teljesen eltérően zajlott az előző évekhez képest.

A felolvasó maratonra, mint mindenre, közel egy éve rányomta bélyegét a koronavírus-járvány. Ezért közönség nélkül, csökkentett időtartamban, de a szabályokat betartva mégis megvalósították a felolvasást, Simonics Tibor, a Naszvadi Csemadok Alapszervezete elnökének lelkes támogatásával.

Versmaraton - Naszvad

Így került sor a felvételekre, külön-külön, 15 lelkes felolvasóval. Dráfi Mátyás színművész úr is elküldte monológját felvételről, így újra köztük volt. Zenészeik, Nagy Krisztina, Nagy Csaba, akikre minden évben számíthatnak, felénekelték a Székely és a Felvidéki himnuszt és még három  éneket, amelyek  beleillettek a programba. Így állt össze a bő egyórás film, amit kultúrház igazgatója, Holop Ferenc rögzített és szerkesztett.

Csontos Erzsébet

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.