2023. február 17., 20:10

A digitális archívumba is bekerülnek a Petőfi-versekre írt díjazott kórusművek

Ősbemutató hangversenyen, decemberben hallhatók először a Bartók Rádió és a Magyar Rádió Gyermekkórusa által meghirdetett Petőfi 200 pályázatra érkező nyertes művek. A bármely Petőfi Sándor-versre írt gyermekkari kórusművek legjobbjaiból stúdiófelvétel készül, így azok az MTVA digitális archívumába is bekerülnek.

Petőfi Sándor
Petőfi Sándor

Nagy érdeklődéssel várják, hogy a kortárs zeneszerzők mely Petőfi-műveket választják – mondta Devich Márton a Bartók Rádió csatornaigazgatója, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója arról a pályázatról, amelyet Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából írt ki gyermekkari művek komponálására a Bartók Rádió és a Magyar Rádió Gyermekkórusa.

A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek fontos missziója, hogy támogassa a magyar kortárs zenét, a Petőfi-bicentenáriumot pedig remek lehetőségnek gondoltuk, hogy kiírjunk egy pályázatot, ösztönözve a hazai és határon túli magyar zeneszerzőket kortárs gyermekkari művek komponálására” 

– fogalmazott Devich Márton az M1 Ma reggel című műsorában a Bartók Rádió legújabb kezdeményezéséről.

A pályázatokat május 31-ig várjuk, június végére a szakmai zsűri kiválasztja a díjazott műveket, amelyeket már nyáron elkezd megtanulni a kórus Walter Judit betanító karnagy vezetésével.

Ezeket az új darabokat az adventi időszakban, december 17-én hallhatja a közönség egy díjátadóval egybekötött ősbemutató hangversenyen a Zeneakadémián. Ezen kívül a díjazott kórusművekből stúdiófelvétel is készül, amelyek bekerülnek az MTVA digitális archívumába” – mondta Devich Márton.

A részletes pályázati kiírás a Bartók Rádió Médiaklikk-oldalán található.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.