2023. október 11., 12:55

A boldog szomorú ember

„Wass Albertet távollétében, mint háborús bűnöst halálra ítélték – lényegében az egész erdélyi magyarsággal együtt! Érthető módon jut eszembe a Párizsban élő román politikus-író, Virgil Ierunca, aki a Román Gulág című könyvében a többi között azt is fejtegeti, hogy tulajdonképpen a fasiszták és a kommunisták összekeveredtek, fedezték egymást, igyekeztek eltenni láb alól, aki ismerte a múltjukat.

Wass Albert kötet
Fotó: archívum

Tehát ezek a pribékek ítélték halálra Wass Albertet. Attól féltek, hogy hazatér, és lerántja az álarcot róluk. Egyébként ez a fajta félelem még ma is divatos.” Ugye, ismerős? Az idézet Turcsány Péter monumentális könyvéből való (terjedelme 650 oldal), amelyből megismerhetjük Wass Albert boldog-szomorú életét. Nem többet és nem kevesebbet. De lehet ez iránytű is a költő életművéhez, amelyet az alkotó személyével együtt folyamatosan mocskolnak ma is.

Megjelent a Magyar7 2023/40. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.