2021. július 8., 17:02

400 éve született a modern állatmesék atyja, La Fontaine

A francia költő, meseíró, Jean de La Fontaine 1621. július 8-án, Champagne tartományban, egy jómódú hivatalnokcsaládban látta meg a napvilágot. A franciák őt tartják a legfranciább költőjüknek.

La Fontaine
Fotó: cultura.hu
Jean de la Fontaine

A fiatalember először – szülei ösztönzésére – papnak tanult, majd elvégezte a jogot, végül megörökölte apja hivatalát, ám az érdeklődése elsősorban Párizs és az irodalom felé irányult. Otthonosan mozgott a társaságokban, különc, de mégis népszerű költő volt.

1672-ben végleg Párizsba költözött, ahol már kizárólag csak az irodalommal foglalkozott.

Bár szinte minden műfajban alkotott, életművének csúcsát állatmeséi jelentik, amelyek 12 kötetben láttak napvilágot.

Meséinek  témáit a nagy elődöktől, Ezópustól, Phaedrustól, ill. a kelet-ázsiai mesekincsből merítette, ötvözve azokat a népi realizmussal, az ötletességgel, az állatismerettel. A fabula műfaját igazi költeménnyé tette. Meséit ma is idézzük, állatfiguráit ma is felfedezzük a hétköznapokban.

Bár meséiben állatokat szerepeltet, azokat emberi tulajdonságokkal ruházta fel, az emberi gyarlóságot bírálva általuk.

Az állatfigurák tehát eszközként álltak az erkölcsi tanulságok szolgálatában.

Ő tette világhírűvé pl. az oroszlánt meg a szúnyogot, a tücsköt és a hangyát, a hollót meg a rókát, s bár szerzőjük már 1695 -ben meghalt, ezek a mesék az elmúlt évszázadokban mit sem veszítettek népszerűségükből. Ma is örökérvényűek, ahogyan az emberi gyarlóság és a butaság.

A XX. században La Fontaine műveit Kosztolányi és Radnóti fordította magyarra.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.