100 éve született Karinthy Cini

2021. június 1., 18:52
Zsebik Ildikó

Karinthy Frigyes viharos második házasságából 1921. június 2-án született a szintén íróként ismertté váló Karinthy Ferenc. Apjától írói tehetségét, humorát, játék szeretetét, édesanyjától, Böhm Arankától pedig életkedvét örökölte.

Karinthy Ferenc
Fotó: szinhaz.org
Karinthy Ferenc

A XX. század első felének írói nagyságai között nőtt fel, hiszen azok - édesapjának köszönhetően - napi vendégek voltak a családban. Ugyanakkor a vízilabdában elért sportsikerek is meghatározó szerepet játszottak életében.

A Pázmány Péter Tudományegyetemen diplomázott magyar-olasz szakon. Három évig  ösztöndíjasként járta Nyugat-Európát, majd hazatérve elsősorban újságíróskodott.

1968/69-ben az USA nagyvárosaiban tartott előadásokat, majd 1972 és 1976 között írószövetségek meghívásainak eleget téve hosszabb időt külföldön töltött. Amikor hazatért, Leányfalun alkotott.

Életének utolsó évtizedét már beárnyékolta a depresszió, amely elkísérte halálának időpontjáig, 1992. február 29-éig.

A nyelvészet és a sport is jobban érdekelte az írásnál, amellyel csak szellemi kalandként foglalkozott. Az 1943-ban megjelent első regényének, a Don Juan éjszakája címűnek sikere mégis az irodalom felé terelte. Elsősorban novellistaként tartják számon.

Kötetei közül a Szellemidézés a Karinthy család rendhagyó életébe nyújt betekintést, míg a Budapesti tavasz, amelyből Máriássy Félix nagysikerű filmet is készített, a háborús élményeiből merít. A Harminchárom c. novellafüzér az 1942 és 1975 közötti korszakot idézi meg, a Budapesti ősz pedig az 1956-os eseményeknek állít emléket.

Ma is népszerűek egyfelvonásosai, ezeket több idegen nyelvre is lefordították. Legismertebb a Dunakanyar, a Bösendorfer, a Gellérthegyi álmok és a Gőz.

Talán kevesen tudják, de Karinthy Cini 1967 és 1991 között naplót is írt, ez hiteles dokumentuma annak, hogyan élt és gondolkodott élete utolsó évtizedeiben.

Édesapjáról fia, Márton Ördöggörcs, illetve Utazás Karinthyába címmel írt regényt, amelyek még közelebb hozzák az olvasóhoz Karinthy Ferenc egyéniségét.

Kövesse facebook oldalunkat is!