2011. július 11., 16:13

Zeneoktatás, vizuális nevelés, drámapedagógia

RÉVKOMÁROM. A Tiszti Pavilon dísztermében hétfőn délután megkezdődött a XX. Jókai Mór Nyári Egyetem, melynek főszervezője a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A rendezvény többek közt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával valósul meg.

Az ünnepi megnyitón részt vett Szantner Viktor, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkárságának képviselője, aki beszédében a rendezvény múltját méltatta.

Mintegy 250 résztvevővel számol a  Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A nyolc szakcsoportban változatos program vár a résztvevőkre. A zeneoktatás új módszereivel, a repertoár bővítésével, az oktatás során alkalmazható anyagok szemléltetésével, illetve a színpadi művek tanításával  Józsa Mónika, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem tanára és Tóth Árpád, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára segédletével foglalkoznak majd a pedagógusok.

A vizuális nevelés és a múzeumpedagógiai képzés is megjelenik a programban azzal a céllal, hogy bemutassa az élményközpontú kreatív megnyilvánulásokat, amelyek  felszabadítják a gyermekek alkotó energiáit, felerősítik alkotási kedvüket. A képzést L.Ritók Nóra, a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola munkatársa vezeti.

A nyári egyetem további programjai között szerepel a drámapedagógia és a gyermekszínjátszás, valamint a kommunikációs kompetenciák erősítése a szlovák nyelv és irodalom tanításában. Ez utóbbi program elsősorban a szlovák szakos tanárokat célozza meg. A középiskolai és a felsőtagozatos matematikai tanárokat célozza meg  a "Didaktikai játékok a matematikai oktatásban" elnevezésű képzés.

A rendezvényen egyebek mellett szó lesz az iskolai feladatlapok készítésének módszertanáról, a tanítási-tanulási folyamat irányításáról, a tanulási célok rendszerré való kialakításáról, illetve a megfelelő módszerek kiválasztásáról. 

A nyári egyetem programja az előadásokon kívül különböző kísérőprogramokat is tartalmaz. A pedagógusok megtekinthetik Komárom és Révkomárom történelmi emlékhelyeit Mácha Mihály helytörténész kíséretében, továbbá részt vehetnek egy balatonfüredi tanulmányúton.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.