Wajda legújabb alkotása: Walesa

2011. július 11., 16:22
hirek.sk
VARSÓ. A világhírű lengyel rendező filmet készít egy másik híres lengyelről, Lech Walesáról. Hamarosan elkészül a film forgatókönyve,utána megkezdődhet a forgatás, s ha minden a tervek szerint halad, egy év múlva már vetíthetik is Andrzej Wajda legújabb alkotását.

A Polityka című lengyel hetilap legfrisebb számában arról ír, hogy a 85 éves lengyel rendező a Szolidaritás független szakszervezet alapítójáról, a későbbi lengyel államelnökről készül filmet forgatni. Korábban már többször is felröppent a hír, hogy rövidesen megkezdődhet a munka. Egy fontos dolog hiányzott csak, a megfelelő forgatókönyv. Az alkalmas szerzőt, Janusz Glowacki próza- és drámaírót, esszéistát végül Roman Polanski ajánlotta Wajda figyelmébe.

Glowacki az 1980. augusztusi sztrájk idején egy hétig maga is Gdanskban volt, Walesa aláírásával még igazolványt is kapott, amellyel szabadon mozoghatott a hajógyárban. Kortársainak többségétől eltérően ő nem esett eufóriába, inkább pesszimista volt az események kimenetelét illetően. Kisregényt is írt a sztrájkról, ami Korhadó hatalom címmel 1981-ben jelent meg. Ebben pátosz nélkül, a kisember szemszögéből ábrázolta az eseményeket. A hadiállapot kihirdetése Angliában érte, ahová egyik műve bemutatójára utazott.  Lengyelországba már nem tért vissza, az Egyesült Államokban telepedett le.

A lengyel hetilapnak adott interjújában Glowacki hangsúlyozta: nem dokumentum- vagy történelmi, hanem játékfilmhez ír forgatókönyvet, amelyben a tények fikcióval keverednek. Az ő Walesája se nem "márványember", se nem "vasember", hanem egyszerű "lengyel everyman", akinek ugyan van karizmája, nem mentes azonban a  gyarlóságoktól, és hajlamos bizonyos önhittségre.

Szó esik a forgatókönyvben a "Bolek" fedőnevű ügynökről is, akit Walesával azonosítanak, bár ő ezt a leghatározottabban tagadja. "Nagy valószínűséggel aláírt valamit" - véli Glowacki. Szerinte az 1970 decemberi tengermelléki munkáslázadás véres leverése után sok letartóztatott "aláírt valamit", anélkül, hogy tudatosították volna, mi az. Néhányan ezt azért tették, mert  a családjukkal szerették volna tölteni a karácsonyt. 

A vállalkozás nem kevésbé bonyolult, mint magának a főhősnek az élete. Élő emberről filmet forgatni sosem könnyű, ráadásul Lengyelországban, mint mindent, ezt a filmet is politikai szempontok szerint értékelik majd. "Egyesek azt fogják mondani, hogy túl sok jót mondunk Walesáról, mások pedig, hogy túl sok rosszat" - jósolta Glowacki.

Lech Walesa életéről már készültek filmek, több filmterv is született. Lengyelországban két dokumentumfilm is készült róla, de az egyiket - állítólag Walesa közbelépésére - nem játszották a mozik. Az amerikaiak játékfilmet terveztek, amelyben Robert De Niro alakította volna Walesát, de ebből végül - nem tudni miért - nem lett semmi.

Wajda már megtalálta a főszereplőt új filmjéhez, az 1967-es születésű lengyel színész, Robert Wieckiewicz személyében. És a végleges cím is megszületett. A korábbi változatok - A remények embere és Mi, a nép - helyett az alkotók végül a legegyszerűbb megoldás mellett döntöttek. A film címe  rövid és kézenfekvő: Walesa.