Várja a jelentkezőket a Mátyusföldi Parasztolimpia

Horváth Szomolai Andrea 2019. szeptember 13., 11:24

Igazi, ízes, jókedélyű Mátyusföldi Parasztolimpiára várják a jelentkező csapatokat Kismácsédon. A tavalyi duhaj jókedvet biztosító feladatokon kívül újdonságok várják az érkezőket.

Archív felvétel a tavalyi parasztolimpiáról Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Szeptember 14-én rendezik meg Kismácsédon a második Mátyusföldi Parasztolimpiát. A szervezők öt fős csapatok jelentkezését várják a nagy szombati viadalra, amelyen eldől, ki a legnagyobb paraszt a széles vidéken. Arra kérik a jelentkezőket, a csapatban legyen egy hölgy tag is, aki a női erőt biztosítja a bolondos népi játékok forgatagában.

A gumicsizma kötelező szlogen a tavalyi nagy sikerű parasztolimpia után idén is megállja a helyét, miközben értékelve lesz az is, ha valamely csapat népviseletben érkezik, versenyezni azonban egyenpólóban kell. A versenyre nevezni a 0918 187 801 telefonszámon, vagy a rendezvény facebook oldalán lehet.

A fogadtatás Fotó: Babos Kiss Tímea

Babos Kiss Tímea, szervező úgy tájékoztatta portálunkat, a parasztoknak egy órára kell összegyűlniük a kismácsédi községi hivatal melletti terepen, mivel akkor gyújtják meg az olimpiai lángot. Ezután kezdetét veszi a férfiembereket és asszonyságok erejét és csípős nyelvét igénybe vevő versenysorozat. Az eredményhirdetésre este hét vagy egy fertályóra tájékán lehet számítani.

Tímea elmondta, meghirdetik a Mátyusföld Bikája és a Mátyusföld Tehene címeket is, amelyeket egyéni versenyen lehet elnyerni.  Idén a férfiak megküzdenek a Toldi rangért is. A parasztoknak érdemes küzdeni, az első helyezett nyereménye egy zsírjában sült kismalac lesz.

A versenyzők tavaly olyan bolondos, tréfás és helyenként pikáns népi játékokban mérhették össze erejüket, mint a talicska-szlalom, szalmabála-gurítás, Toldi-fogás, vasvella-dobás vagy éppen a gumicsizma-rúgás.

Képgalériánk:
Készülődés Fotó: Babos Kiss Tímea

A versenyzőknek biztosan jólesik majd a szurkolás is, tavaly a közönség is roppant jól szórakozott, idén a kismácsédi Gyékényes Tánccsoport, valamint a Felföldi Dalia Iskola lép fel a népi szórakozás biztosításának érdekében. A gyerekeket szalmavár és körhinta várja, a rendezők szerint az éhséget is lesz mivel csillapítani, és torokra való öblítő is akad majd. Délután három órától a csallóközi veterán motorosok járművei is megtekinthetőek lesznek, az estére megfáradt parasztok és a közönség pedig hamisítatlan utcabálos mulatozásban részesül.

A Mátyusföldi Parasztolimpia megszervezésének ötlete tavaly pattant ki a helyi képviselő, Babos Marek fejéből. A versenyzőknek olyan feladatokat kellett teljesíteni, amelyek tipikusan összefüggenek a valamikori vidéki parasztélettel.

0 HOZZÁSZÓLÁS