2019. január 23., 18:52

Ünnepelt az Alsószeli Magyar Dalkör - VIDEÓVAL

Valahol egy kis mátyusföldi faluban szépen csengett a magyar nóta január havának közepén. Az Alsószeli Magyar Dalkör fennállásának fél évszázados ünnepére színültig megtelt a kultúrház, hogy az ifjú és szépkorú énekesek a Bicskás zenekar kíséretével bebizonyítsák, a magyar nótának, a kultúrának és hagyománynak erős létjogosultsága van a régióban és azon is túl.

dalkor16.jpg
Galéria
+17 kép a galériában
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Január 19-én nagyszabású nótaesttel ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját az Alsószeli Magyar Dalkör. Az énekesek között szép számban képviseltetik magukat az ifjú generáció tagjai is, akiknek szívébe szépkorú társaik az elmúlt évtizedek alatt hatékonyan oltották be a magyar nóta iránti szeretetet és a színpadon való szereplés alázatát.

A közös éneklés hagyományait őrző együttes az ötvenedik születésnap alkalmából a „Valahol egy kis faluban” című nótaesttel tette színesebbé a falu és a mikrorégió lakosainak estéjét. Az Alsószeli Magyar Dalkört - amely ezúttal tizenhat részből álló nótacsokorral készült a közönségnek – a Bicskás zenekar kísérte, a prímás szerepét Renczés Balázs vállalta magára.

A magyar nóta a magyar ember szívéből jön

A nótaestet megtisztelte jelenlétével Kovács Lajos, Alószeli polgármestere, valamint Berényi József, Nagyszombat megye első alelnöke is. A közönség soraiban Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára, valamint Kliment Éva, az Őszirózsa magyarnóta-énekesek országos versenyének rendezője is jelen volt, aki elmondta portálunknak, rendkívül örül annak, hogy az utóbbi években egyre több településen fedezik fel a nótaestek közösségteremtő erejét és örömét.

Zoborvidéki lakodalmasok
Zoborvidéki lakodalmasok
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

„Sokan mondják, hogy a magyar nóta egy kihalófélben lévő műfaj. Ennek ellenkezőjét bizonyítja az a többszáz énekes, akik eljönnek az országos versenyre megméretni magukat. A magyar nótának jövője van, mert nem kizárólag idősek énekelik, nagyon sok a fiatal is. A magyar nóta a magyar ember szívéből jön. Ez benne ég a nótaénekesekben és ezzel lobbantják lángra a közönséget” – hangsúlyozta Kliment Éva, hozzátette fontos szerepük van a nótaesteknek, mert éltetik, a nagyközönséggel is megismertetik a magyar nótát, amelynek a segítségével a magyar ember örömét és bánatát is felemelően ki tudja fejezni.

Már minálunk, babám

Az alsószeli ünnepi gálán a dalkör tagjai külön-külön is bemutatkoztak. A férfiak a bor- és katonadalok mellett a régió és hazaszeretetről szóló nótákat zengtek, az érett asszonyok bakabúcsúztatókat és ritmusos nótákat adtak elő. A közönség kedvencévé vált a fiatal lányok által mesteri színpadi játékkal, evődéssel előadott Zoborvidéki lakodalmasok dalcsokor. A férfiak közül Seres Lajos, Pukkai Tibor és Szabó Tibor énekeltek szólót, a lányok köréből Kelemen Kata szerzett szép pillanatokat a nézőknek magas színvonalon előadott Rábaközi népdalcsokorral.

Állva tapsoltak a népek tanítójának

A rendezvény záróakkordjaként a nótázók a színpadon köszöntötték az Alsószeli Magyar Dalkör szívét és lelkét, a falu kulturális életének mozgatórugóját, Szabados Lászlót, aki talán hosszú pályafutása óta először alig jutott szóhoz a meghatottságtól. A közönség perceken át tartó, állva tapsolással tisztelte meg mindenki tanító bácsiját, aki 1970 óta vezeti a dalkört.  

„Remélem, hogy lesz folytatás, mert az idő kereke irgalmatlanul eljár felettünk. Az idősek kezei görcsbe rándulnak, de nem baj, mert mindig vannak fiatalok, akik tovább viszik a fáklyát. Azt kívánom, hogy mindig legyen Alsószeliben, aki énekel, fontos, hogy együtt csináljuk, hogy magyarok maradjunk és énekeljük a magyar nótát, amíg csak élünk” – biztatta megható beszédében Szabados Laci bácsi az egybegyűlteket.

Pukkai Judit, a rendezvény vezetője elmondta, bizony nem Laci bácsi személye köthető leghosszabb ideje a dalkörhöz, külön köszöntötték a színpadon Pukkai Ilonkát, aki tagja volt a dalkör alapító gárdájának és mind a mai napig aktív tagja a csoportnak, ötven éve énekel rendületlenül az Alsószeli Magyar Dalkörben.

A közös éneklés gondolata sosem számított újdonságnak a faluban. Boros Béla tanító úr a két világháború között 40 tagú férfi és 70 tagú vegyeskarnak vezényelt. 1969-ben, a Nőszövetség Barátnők Klubja keretében megszületett a gondolat, hogy a század első felében megteremtett éneklési hagyományokat ismét felélesszék a faluban. Mészáros Gizi néni vezetésével -aki maga is tagja volt a Boros Béla vezette Dalárdának- már a megalakulásának évében közönség elé léptek. 1971-ben a Siska-bál mellé szervezték az első nótaestet, ami nem lett volna az igaz férfiak nélkül. 1974-ben volt az első, önálló szereplésük a Tavaszi szél vetélkedőn. A dalkör 1985-ben énekelt először külföldön a Mátyusföld bemutatkozik című műsorban, Budapesten.   A dalkör az alakulást és a bővülést követő években minden megmérettetésen női, férfi illetve vegyes éneklőcsoportként is színpadra lépett. Járási arany, országos ezüst minősítést is kiérdemeltek, felléptek a régi Galántai járás szinte valamennyi településén. Énekeltek a Kodály – napokon Galántán, felléptek Zselízen és Nyitrán. Budapesten rádió szereplésük is volt és az évtizedek folyamán az anyaország sok-sok településén látták őket szívesen. A Csátaljai Székely Népdalkörrel való együttműködésnek, kapcsolatnak köszönhetően a két község testvértelepülési szerződést is kötött. 2004-től a Dalkör aktívan részt vesz az Alsószeli – Pannonhalma települések közötti baráti kapcsolat ápolásában is. A Dalkör 2006-ban a Pro Urbe – A faluért díjat is megkapta.

Nótaesteket már a 70—80-as években tartottak, 1995 óta pedig egy évet sem hagytak ki. A 2018 őszére tervezett nótaestet végül azért csúsztatták át 2019-re, hogy része lehessen a Dalkör megalakulásának 50. évfordulójára rendezett programsorozatnak.

Az Alsószeli Magyar Dalkör nótaestjei a közös nótázások hagyományát kívánják éltetni. Az Alsószeli Magyar Dalkör az 50. évforduló alkalmából több programmal is készült. Az igazi születésnapi ünnepségre május 11-én kerül majd sor, amelyre szeretettel hívják a valamikori tagokat, akik hangjukkal, személyükkel hozzájárultak ehhez a fél évszázadhoz. Készülőben van egy könyv is tele sok-sok fényképpel, dokumentummal, amely összefoglalja az elmúlt ötven év történéseit. A CSEMADOK Alsószeli Helyi Szervezete az elsők között alakult meg röviddel az országos egyesület alapítása után, mivel a dalkör a Csemadok zászalaja alatt működik, szinte lehetetlen külön említeni a kettőt, közös útjukról készül hát a kiadvány. Alsószeliben em lesz hiány közösségteremtő programokban. Június végén, a 15. Jurtanapokon az 50 éves dalkör közös koncertet ad majd a 25 éves Bendő zenekarral és a 15 éves Kisvarsással.

dalkor17.jpg
Galéria
+17 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.