2018. szeptember 17., 19:30

Új szívvel, új reménnyel - Szent István-díj átadó Esztergomban

Szeptember 15-én került sor a rangos díj átadására az esztergomi Vármúzeum lovagtermében, Szent István királyunk születésének, koronázásának és halálának helyszínén. Olyanok kapják,  akiknek a tevékenysége az összmagyarság tekintetében is kiemelkedő.

szid-1-bokor.jpg
Médialapozó

A díjat a régióban végzett közvélemény kutatás valamint a Szent István-díj Alapítvány kuratóriumának döntése alapján ítélik oda, többek közt szlovákiai magyaroknak is. A díjat egy felvidéki gyökerekkel rendelkező magánember Bihari Antal, a Körzeti Televízió tulajdonosa alapította. Ő maga is sokat tesz  a magyarságért - tudósításaival, riportjaival egybeforrasztva a Duna jobb és bal partján élőket , hiszen a KTV adása fogható a széles környéken.

A díjátadót neves magyarországi és felvidéki személyiségek is megtisztelték jelenlétükkel.

Először  a Szent István Emlékérem került átadásra.

A díjazott Dolgos László, mindenki esztergomi Laci bácsija, akit Gubacsi Gyula a Szív a Szívért Alapítvány kuratóriumi tagja méltatott. "Jómagam az utóbbi tíz évben nem találkoztam ilyen önzetlen és segítőkész emberrel, mint Dolgos László" - hangsúlyozta ki Gubacsi Gyula. Dolgos László egyéb szerteágazó közéleti tevékenysége mellett 25 évvel ezelőtt egy magánember társaságában hívta életre a Szív a Szívért Alapítványt azzal a céllal, hogy a felnőtt szívátültetetteket összefogja, nekik a lehetőségekhez mért anyagi segítséget nyújtson, támogassa őket és családjaikat a műtét előtt és után.  A kitüntetettnek Süli János miniszter, Gubacsi Gyula és Bihari Antal együtt adták át az érmet kiemelkedő és példaértékű közéleti tevékenységéért.

Díjátadó az esztergomi Vármúzeum lovagtermében
Díjátadó az esztergomi Vármúzeum lovagtermében

A Szent István-díjat az idén a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Szívtranszplantációs Munkacsoportjának ítélték oda.

A díj átadása előtt Kondor Katalin műsorvezető ismertette Húsvéti Márta levelét. "A páromat 11 évig kezelték a klinikán, számos műtétje volt. Tavaly egy hétig feküdt az újszíves osztályon. Emberfeletti küzdelmet folytattak érte az orvosok, de már gyenge volt a szíve, ami három hét után feladta a harcot. Örülök, hogy ilyen csapat kapja ezt a díjat, akik ily magas szinten óriási erővel harcolnak a betegeikért. Csak hálával és köszönettel tartozunk az ottani orvosoknak és ápolóknak."

Janikovics Marcell az elismerést odaítélő alapítvány elnöke elmondta, tavaly ünnepelték a magyarországi szívátültetések 25. évfordulóját, azóta már több mint 500 ember kapott új szívet. A díjat a klinika munkacsoportja kiemelkedő és példaértékű tevékenységéért kapta. Melocco Miklós Kossuht-díjas szobrászművész  Szent István királyt ábrázoló bronzból készült kisplasztikáját Merkely Béla professzor (aki ma már a Semmelweis Egyetem rektoraként is dolgozik), és Szabolcs Zoltán igazgatóhelyettes professzor vették át.

A rendezvény végén bejelentették, hogy a jövő évi Szent István-díjat a Felvidék magyar kulturális értékeinek megőrzésében, gondozásában kiemelkedőt alkotó személyek, szervezetek kaphatják. Kiemelték, hogy a jelentkezés alapján Szőgyén jó eséllyel pályázhat a 2019-es átadás helyszínéért.

szid-1-bokor.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.