2019. november 7., 10:25

Ugye nem hisz a fáraó átkában? Tekintse meg Tutanhámon sírjának rejtélyes kincseit!

A Tutanhamon – Kincsek és Rejtélyek, a sírból című kiállítás Budapesten lesz látható 2019. november 8-tól 2020. március 1-ig a belvárosi Komplexben.

Tutanhamon
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Pixabay

A pénteken megnyíló budapesti régészeti rekonstrukciós kiállításon Tutanhamon sírkamrájánk pontos mását építik fel, és

a látogatók pont úgy láthatják a világhírű királysírt, mint ahogy csaknem egy évszázada Howard Carter is megpillantotta azt.

Fotó:  MTI

Tutanhamon fáraó

Az i.e. 1333 és 1324 között uralkodott Tutanhamon fáraó széles körű ismertségéhez, érintetlenül maradt sírkamrája mellett – amelynek leggyönyörűbb leleteit november 8-tól lehet megtekinteni a fővárosi Komplexben a „Tutanhamon – Kincsek és Rejtélyek, a sírból” című kiállításon – az is hozzájárult, hogy Egyiptom urának halálát máig rejtély és misztikum övezi. A fáraó alig egy évtizeden át uralkodhatott feleségével és egyben lánytestvérével, Anheszenamonnal.

Az uralkodó elhunytát sokáig gyilkosságnak gondolták.

A gyerekfáraó mumifikálódott testén végzett 2010-es orvosi vizsgálat a halál okát csonttörésből eredő fertőzésre vezette vissza, és Tutanhamon valószínűleg maláriás is volt – nyilatkozta korábban Záhi Havvász, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának akkori főtitkára. Mások szerint a fáraó testi fogyatékos volt, ez vezetett a halálához, hiszen a múmia vizsgálatakor kiderült, farkastorokkal és dongalábbal is küzdött. Jelenleg azonban az tűnik valószínűnek, hogy egy elfertőződött lábsérülés lett a veszte. 

Tutanhamon fáraó átkának legendája

Átokról akkor kezdtek suttogni, amikor a kutatást finanszírozó Lord Carnarvon (†56) azután, hogy felnyitották a sírkamrát, hirtelen meghalt.

Az átoktörténetet látszólag az is alátámasztotta, hogy a Lord halála pillanatában Kairó sötétbe borult. Ekkortól minden az ásatással kapcsolatos tragédia az „átok” bizonyítéka lett. Növelte a mítoszt Arthur Mace egyiptológus halála vagy a sírlátogatás után a felesége által lelőtt Ali Kemal Fahmy Bej egyiptomi herceg esete.

Tutanhamon
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.