Torokfájás esetén segíthet Szent Balázs?

2012. február 3., 15:45
hirek.sk
POZSONY. Február 3-a Szent Balázs napja. A hagyomány szerint Szent Balázs, a kisázsiai Szebaszté püspöke örmény volt. Számos csodatétele ismert. Babits Mihály is hozzá fohászkodott, mikor kiderült, torokrákja van.
Legendáinak minden mozzanata – de kultusza és a nevéhez fűződő szokások is – a téli ünnepkörrel kapcsolatos ősi hiedelmeket tükrözik. Szent Balázs elsősorban a torok védőszentje. Egyszer megmentett egy gyermeket, aki a halszálkától fuldokolt. A gyermek anyja étellel és gyertyával fejezte ki neki köszönetét.

A gyermekhalandóság okai közt régen az élenjáró torokgyík (diftéria) ellen a katolikus és görög vallású anyák ugyancsak Szent Balázshoz fohászkodtak. Balázs-napkor a templomba vitték a gyermekeket, akiknek a torkához a pap két keresztbe tett, vagy Y alakban hajlított és összekötött gyertyát tartott, miközben a balázsáldás szavait mormolta. Ez volt a balázsolás. Ezért szokták a szent püspököt keresztbe tett gyertyákkal is ábrázolni.

Nógrád-megyében a kántornak és tanítványainak kellett bejárniuk énekelve a falut. Éneklésükért ajándékokat, ételt kaptak. Ipoly mentén a balázsjáró gyerekek az iskolában gyülekeztek. Onnan indultak és minden házhoz betértek, ahol iskolás korú gyerek volt. Hosszú vasnyársat vittek magukkal, amelyet a padlás gerendájába szúrtak. Falujárásukat befejezve a tanító megvendégelte őket, mert „Balázs is szerette a gyerekeket“.

A szent püspök az üldöztetések idején egy hegyi barlangba húzódott, ahol vadállatok őrizték, amelyek kezes bárányként viselkedtek a társaságában. Szent Balázs 316 táján szenvedett vétanúhalált.  Előbb kenderrost-fésülésre szolgáló gerebennel, félholtra kínozták, majd vízbe fojtották.