2020. március 10., 12:01

Tavaszi kézműves vásár Érsekújvárban

Tavaszi kézműves vásárra látogathattak el az érdeklődők az érsekújvári császári-királyi lovardába a vasárnapi napsütésben.

Érsekújvár városa már második alkalommal rendezi meg a kézműves vásárt. Az első alkalom 2019 decemberében valósult meg, az adventi időszakban. Idén is rendkívül sokan hozták el portékájukat a vásárba (minden felkínált helyre érkeztek árusok), ám a koronavírus-járványtól való félelem miatt kevesebb vásárló látogatott el az eseményre.

Az alkotók többféle technikákat és munkákat mutattak be az érdeklődőknek. Kézműves, természetes anyagokból készült szappanok, illőolajok, balzsamok és egyéb bőrápolók voltak az egyik asztalon, a másikon gyöngyökből készült ékszerek.

Ha tovább nézelődtünk, láthattunk bőrből és anyagból készült táskákat, de a textil-festmények és mandalás selyemkendők is otthonra találtak a rendezvényen.

Mihalovics Zsuzsanna és művei
Mihalovics Zsuzsanna és művei

Az esemény két résztvevőjét sikerült kifaggatnunk, milyen alkotásokkal érkeztek az érsekújvári kézműves vásárra.

Mihalovics Zsuzsanna a textil-szobrászattal foglalkozik, már évek óta. Ezt újra hasznosítási technikának is nevezik, hiszen régi kacatokból és természetes anyagokból készít valami teljesen újat. Nemcsak szobrok kerülnek ki a keze alól, hanem képek is, de vázákkal és üvegekkel is kísérletezik. Egy nagyon speciális ragasztóba mártja az anyagokat, s különféleképpen formázza, díszíti azokat. Ezekből születnek a meseszép alkotások.

Juhász Zsuzsa és művei
Juhász Zsuzsa és művei

Juhász Zsuzsának a selyemfestés a legkedvesebb hobbija. Hat éve űzi az ipart.

Van egy fehér selyem, amit ki kell feszíteni egy keretben, arra először kontúrral előre megtervezett mintát rajzolok. A kontúrra azért van szükség, mert határok közé helyezi a festéket, ha a selyemfesték szétfut a selymen”

– mondta el az alkotó.

A batikolt módszer pedig hasonlóképpen működik a selyemkendőnél is, mint az eredeti batikolásnál. A befestett selyemre sót is lehet szórni, fröcskölni, de ennek a mintája minden esetben teljesen egyedi lesz, hiszen az alkotó sem tudja, milyen forma alakul ki belőle.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.