2022. február 3., 18:42

Tarsolylemezek

Újabb résszel jelentkezik a ma7 médiacsalád újságíróinak kulturális ajánlója. Filmek, könyvek, zenék. Minden, amit látni, olvasni vagy hallgatni érdemes!

tarsolylemez
Fotó: Archívum

Könyveimet rendezgetve került a kezembe egy vándorkiállítás katalógusa, amelyet egy korábbi dunaszerdahelyi Vámbéry Konferencián Madaras László régészbarátomtól, a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársától kaptam. Az általa kezdeményezett kiállítás „Árpád népe – Gyula népe” a honfoglaló magyaroknak a Közép-Tisza vidéken előkerült emlékanyagából – övcsatok, ékszerek, tarsolylemezek – adott áttekintést. Az első tarsolylemezt – és ez talán kissé meglepő – még 1868-ban a Felvidéken, Galgóc környékén találták, míg a többi Magyarországon előkerült közel 30 tarsolylemez főleg a Duna–Tisza közötti sík területről származik. Az ezüst lemezeken látható szépséges motívumok igen változatosak és egyediek, ékes bizonyítékai az egykor élt magyar ötvösök rátermettségének és fejlett ízléskultúrájának. 

 
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.