Táncos kalandozásokra hív a Nádos néptánccsoport

Horváth Szomolai Andrea 2018. október 18., 14:37

Táncos kalandozásra hívja a népi művészetek rajongóit a nádszegi Nádos néptánccsoport. A gálaesten bemutatkozik az Aprónádos, a Kisnádos és a Nádos formáció is, miközben a talpalávalót a Pósfa zenekar húzza.

A nádszegi kultúrházban október 21-én, vasárnap lesz az ünnepi gálaműsor, amelyen az együttes különböző formációi mutatják be az elmúlt évek munkájának gyümölcsét, délután öt órakor veszi kezdetét.

Az ötlet, hogy a régióban egyre ismertebb és nagy közkedveltségnek örvendő Nádos néptánccsoport egy nagyszabású gálaműsor keretén belül mutatkozzon be, már tavaly ősszel felvetődött a szervezők körében – mondta el portálunknak Kacz Éva, csoportvezető. Oláh Attila művészeti vezetővel karöltve csiszolgatták, próbálták az új koreográfiákat, miközben helyi iparművészek a néptánccsoport ruhaviseletét készítették, hogy a gálán teljes pompában állhassanak a színpadra, az ötéves munka eredményét előadva. Az Aprónádos, a Kisnádos és a Nádos csoportok egy egész estén át szórakoztatják majd a közönséget a néptánc nyelvén. A gálán a talpalávalót a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny 2017-es évadának győztese, a Pósfa zenekar húzza.

Képgalériánk:

Kacz Éva elmondta, a felnőtt Nádos repertoárjában elsősorban felvidéki táncokra orientálódnak, közöttük a magyarbődi és vág-garamközi táncokra.  Műsorukat mezőkölpényi és boncidai táncokkal is színesítik majd, míg a gyermek néptánccsoport mutatványtárában a csallóközi táncok is szerepelnek.

„A nádszegi Nádos egy teljesen szabad kezdeményezésként alakult, nem volt tapasztalatunk, nem voltak képzett néptáncosaink, kizárólag csak táncolni és együtt lenni akartunk. – mesélt a néptánccsoport múltjáról Kacz Éva. „ Később, mikor már kialakult a táncot komolyan vevő kemény mag, csapódtak hozzánk táncosok Királyrévből, Zsigárdról, Felsőszeliből és Bősről is, így mostanra már egy fejlett, mikrorégiót is felölelő csapat vagyunk.”

A csoportvezető hozzátette, a népi viseleteik elkészítését tehetős összeggel, a magyarországi Csoóri Sándor Alap támogatta.

A Nádos kilenc éve alakult, négy évig Brandl Ferenc művészeti vezető állt a csoportosulás élén, majd az ő tragikus és hirtelen halála után Oláh Attila folytatta az áldozatos munkát, értékes művészi meglátással. Az Aprónádos csoport az alapiskola alsó-, a Kisnádos a felsőtagozatát mozgatja meg, a Nádos csoport pedig a felnőtteket foglalja magába. A vezetők büszkék arra, hogy fegyelemben, akaratban és kitartásban  mindhárom csoport  jeleskedik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS