Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó Dunaszerdahelyen

Szabados Kati 2018. május 15., 19:04

Május 18-19-én, sok év után újra lesz országos táncháztalálkozó a Felvidéken. A Táncfórum szervezésében Dunaszerdahelyen valósul meg a nagyszabású rendezvény, melyen felvonulnak Szlovákia magyar néptáncegyüttesei, népzenekarai és neves magyarországi, erdélyi vendégelőadók. A dunaszerdahelyi sportcsarnok ezen a hétvégén a magyar népzenétől lesz hangos.

Fotó: Táncfórum

A Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete a megvalósítója a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozónak. Május 18-án a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban este hét órától Hégli Dusan koreográfus és Dr.Agócs Gergely néprajzkutató előadása nyitja meg a rendezvényt. Közreműködik az Ifjú Szivek Táncszínház. Ezt táncház követi fél kilenctől az Europa REST and Bar-ban.

Maga a táncháztalálkozó szombaton, május 19-én a dunaszerdahelyi sportcsarnokban zajlik majd. A 10 órai kapunyitást követően elsőként a gyermek néptáncegyüttesek legjava mutatkozik be a közönségnek.

Dunaszerdahely, Zselíz, Rozsnyó, Somorja, Nagymegyer és Fülek táncos ifjúságának műsorában 10 produkció kerül a színpadra. Fellép az Ágacska, az Apró Csallóközi és a Csallóközi Gyermek Néptáncegyüttes. Ott lesz az Apró Kincső, a Borostyán, a Csali, a Kismegyer és Csilizke mellett a Kis Rakonca és a Sendergő együttese is.

Képgalériánk:
Fotó: Táncfórum

A gyerekeké lesz a főszerep a Játszótéren is, ahol a kapunyitástól egészen este hatig kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal, hangszersimogatóval és a Kuttyomfitty társulat bemutatójával várják a legkisebbeket. A kézművesek is kirakják míves portékájukat, hogy a népművészetet iránt rajongók kedvükre válogathassanak.

A délben kezdődő Tánctár igazi ínyencségnek ígérkezik. A nyilvános néptáncoktatáson a felvidéki magyar tájegységek táncai mellett szlovák és cigány táncok, valamint magyarpalatkai, gyimesi és kazári táncok is „terítékre kerülnek”. Olyan neves és elismert koreográfusok, együttesvezetők tanítanak majd, mint például Oláh Attila, Kupec Mihály, Konkoly László, Dobsa Tamás.

A Folksátorban is délben kezdődnek a koncertek. Jön a Pósfa, a Kolompos, Korpás Éva, a Varjos és a Varsányi zenekar, valamint a Magyarpalatkai banda.

Este fél hétkor kezdődik a felnőtt néptáncegyüttesek gálaműsora, melyen bemutatkoznak az ország magyar tánccsoportjai Pozsonytól Nagyidáig. A táncháztalálkozót este a Parno Graszt koncertje zárja.

0 HOZZÁSZÓLÁS