Szent Patrik napon még a sör is zöldszínű

2021. március 18., 09:35
Reczai Lilla

Az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium negyedikes diákjai online tartották meg az írek által ünnepelt Szent Patrik napot, amelyet március 17-én ünnepelnek világszerte.

Fotó: pixabay.com
Szent Patrik Írország egyik védőszentje volt. A hagyomány szerint Szent Patrik március 17-én halt meg (461-ben). A védőszent a szentháromság magyarázatát a háromlevelű lóherével szemléltette. Ez a zöld szín gyökere is, valamint a lóhere egyfajta szimbólumként szolgál az írek számára. A Szent Patrik legendakultuszhoz tartozik az a történet, miszerint egy alkalommal, amikor a szent beszédet tartott, mérges kígyók támadták meg, és a legenda úgy tartja, hogy a Jézustól kapott botjával az óceánba üldözte a csúszó-mászókat. Ezért nincsenek kígyók Írországban.

Az ünneplés leginkább az ír kultúra köré épül, amikor a zöld szín és a különféle szimbólumok – lóhere, szivárvány, kobold – kelnek életre. Ilyenkor nagyobb fesztiválokat, utcabálokat szerveznek Írországban (meg másutt is) és sok sört isznak az emberek.

Az online oktatás legnagyobb hátulütője: hogyan lefoglalni a diákokat. Szerencsére a gimnazisták (főleg a végzős diákok) már tudják azt, hogy az érettségire való felkészülés saját kontójukra íródik, mégis jó, ha a tanár érdekessé próbálja varázsolni az online tanórát. 

Bresták Ildikó, a Pázmány Péter Gimnázium angol szakos tanárnője világjáró ember, akinek sikerült számos országban otthon éreznie magát. Egyik utazása alkalmával éppen Kanadában tartózkodott, amikor március 17-e Szent Patrik napra esett. A tanárnő úgy gondolta, hogy Szent Patrikot megismerteti a végzős diákokkal is.

Szt. Patrik nap-PPG-Újvár
Fotó: Pázmány Péter Gimnázium
A IV. A osztály és Bresták Ildikó tanárnő
Szerencsére a diákjaim fogékonyak az ötleteimre, így maguktól gondolták ki azt is, hogy erre a napra zöldszínű ruhában ülnek le a számítógépük kamerája elé. Jó hangulatban telt a tanóra. Ez az osztály úgy érzem, nagyon terhelhető, de egyébként is igyekszem életszagúan átadni a tananyagot is. Főleg saját tapasztalatokra támaszkodom

– nyilatkozta Bresták Ildikó.

Csanda Tamás, negyedik osztályos diák portálunknak elmondta, hogy az angol érettségi témakörei közé tartoznak a szokások a világban, és a szerdai angolóra pont Szent Patrik napra esett.

A tanárnőnk megkért, hogy csináljak egy rövid prezentációt az írek által ünnepelt napról. Igazán kapóra jött, mert nemrég foglalkoztunk Nagy-Britanniával és a tagországaival. Tulajdonképpen sokan nem voltunk tisztában azzal, hogy az írek nemzeti ünnepe március 17-e, pedig a zöld sörről már hallottunk.

Érsekújvárban az Irish Castle Pubban a vírus előtti időkben rendszeresen szerveztek Szent Patrik napot, ahol a sörcsapból is zöld sör folyt. Aki szerette volna kipróbálni ezt a különlegességet, itt is szerencsével járt. A megszorítások miatt sajnos egyik vendéglátóipari-egység sem szolgálhatja ki zöld sörrel (sőt mással sem) törzsvendégeit, még ezen a napon sem.