2021. szeptember 2., 11:33

Rakoncás élmények Lengyelországban

Idén augusztusban újra nemzetközi fesztiválon öregbítette Fülek város hírnevét a Rakonca Néptáncegyüttes. Az elhúzódó járványhelyzet miatt, másfél év kihagyás után, a Świnoujście-ben megrendezett Nyugat-pomerániai Nemzetközi Néptáncfesztiválon léptek színpadra, ezáltal népszerűsítve a hagyományos magyar néptánckultúrát.

Rakonca
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Varga Norbert

A Rakonca Néptáncegyüttes 25 éves fennállása alatt 17 nemzetközi folklór fesztiválra jutott el. Ezek egy része Magyarországon zajlott, de számos országban is megfordult az együttes, többek között Lettországban, Olaszországban vagy Spanyolországban.

A Nyugat-pomerániai Nemzetközi Néptáncfesztivál idén első ízben került megrendezésre, amit egy szczecin-i néptáncegyüttes szervezett Świnoujście-ben. Ez egy negyvennégy ezer lakosú nyüzsgő nagyváros, közvetlenül a német határ közelében, így rögtön az első fellépésünk Németországban volt. A fesztiválon rajtunk és a szczecin-i néptáncegyüttesen kívül egy litvániai és egy németországi együttes is bemutatkozott. Mivel Świnoujście viszonylag frekventált, turisztikailag keresett kikötő-és üdülőváros, ezért elég volt felvonulni a sétányon, pillanatok alatt 500-600 fős közönség telepedett le és nézte végig a bemutató jellegű műsort, ami a másnap esti gálára egyfajta toborzóként szolgált

- avatott be Varga Norbert együttesvezető, hozzátéve: a kiutazást megelőzően, Besztercebánya megye támogatásának köszönhetően, Abroncsospusztán tartottak edzőtábort, ahol befejezték a legújabb koreográfiájukat, és felfrissítették a régebbi számaikat.

Rakonca
Fotó:  Varga Norbert

Mint elmondta, kimondottan impozáns helyszínen zajlott a gálaműsor.

„Egy óriási fedett szabadtéri színpad adott helyszínt a fesztiválnak, remek hang-és fénytechnikával, ami mindenképpen plusz élménnyel szolgált számunkra. A szervezők a műsort is igyekeztek szerkesztetté tenni. Volt egy szép nyitó-és zárókép, amelyben az összes együttes részt vett. Így a mintegy 200 táncos egyszerre tudott megmutatkozni a színpadon, ami a közönség számára remek csattanóként szolgált a műsor végén. Hangsúlyt fektettek továbbá arra is, hogy ne csak a táncosok, hanem a zenészek is meg tudják mutatni ezt a fajta fesztivál egységet. A Rakonca Néptáncegyüttesnek Alt István és barátai biztosították a zenei kíséretet”- tette hozzá, kiemelve: örültek annak is, hogy a fellépőknek volt idejük az egymással való ismerkedésre is.

Rakonca
Fotó:  Varga Norbert

Varga Norbert szerint egy-egy ilyen kiutazás többféle szempontból is hasznos.

Egyrészt az ember világot lát. Mindig úgy igyekszünk megválasztani a fesztivál helyszíneket, illetve magát az útvonalat, hogy számos olyan történelmi, vagy egyéb szempontból fontos helyszínen is megálljunk, ami vagy turisztikailag vagy más vonatkozásában érdekes. Másrészt mindig izgalmas tapasztalás testközelből látni más népek folklórját, illetve az együttesekben táncoló fiatalokkal együtt szórakozni, megismerni az ő táncaikat, kultúrájukat, mentalitásukat. A harmadik szempont pedig, hogy ezek az utak egyfajta csapatépítésként is szolgálnak, hiszen csak többnapos fesztiválok alkalmával van arra mód, hogy huzamosabb ideig együtt legyen az együttes

- magyarázta.

Megkérdeztük a Rakonca két táncosát, György Mátét és Ondrejsík Brigittát, ők milyen élményekkel tértek haza a fesztiválról?

„Annak ellenére, hogy két éve nem volt nagyobb külföldi utunk, örülök, hogy már az első Prágában töltött este újra összehangolta a csapatot. De abszolút felülmúlta a várakozásaimat a fesztiválhelyszín, Świnoujście is.

Számomra az egész városnak volt egy sajátos, "északi" hangulata, bár ehhez lehet az esős időjárás is hozzájárult.

Viszont ez sem állhatott útjába annak, hogy megmártózzunk a Balti tengerben, még akkor sem, ha a parton többen sapkában és kabátban voltak. Emlékezetes marad az a 2500 férőhelyes amfiteátrum is, ahol a fesztivál gálaműsorán, profi körülmények között léphettünk színpadra a többi tánccsoporttal együtt. A hajnalig tartó közös bulikban nemcsak a saját táncosainkat, de a többi együttes tagjait is megtáncoltattuk, ami az egész fesztivált maradandó élménnyé tette”- válaszolta Máté.

„Az egész fesztiválnak nagyon jó hangulata volt, ami leginkább a társaságnak köszönhető. Rajtunk kívül voltak még ott lengyel, litván és német tánccsoportok, akikkel közös volt a szállásunk, így hamar megismerkedtünk velük. Esténként táncházakat tartottunk, tanítottunk nekik magyar táncokat és ők is megmutatták a saját nemzeti táncukat. A fellépések hangulatát a közönség segítette, nagyon lelkesek voltak mindig, tapsoltak, éljeneztek, nagy öröm volt nekik táncolni”- tette hozzá Brigi.

„Külön köszönet illeti a Füleki Városi Művelődési Központot, amely a kiutazás útiköltségét finanszírozta. A Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően pedig a zenekar költségeit tudtuk megtéríteni”- zárta az együttesvezető.

Rakonca
Fotó:  Varga Norbert
A Rakonca Néptáncegyüttes legközelebb szeptember 10-11-én áll színpadra a TáncPódium – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Minősítő Gáláján, Zselízen. A Kis Rakonca a Lányoké a mennyország című medvesaljai koreográfiával mutatkozik be, a Rakonca Néptáncegyüttes pedig somogyi táncokat visz színpadra. Továbbá nagy erőkkel készülnek az együttes 25 éves jubileumi műsorára is, amelyre idén novemberben kerül sor, amennyiben a járványügyi helyzet megengedi.
Rakonca
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.