Quittnert kitüntették Pozsonyban

2011. szeptember 8., 18:01
hirek.sk
POZSONY. A Szlovák Köztársaság kormányának Aranyplakettjét adományozta Quittner Jánosnak, a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes alapítójának, koreográfus-rendezőnek a szlovákiai magyar néptáncmozgalom és a kultúra terén kifejtett több évtizedes tevékenysége elismeréséül Rudolf Chmel szlovák miniszterelnök-helyettes csütörtökön Pozsonyban.

Az emberi jogokért és a kisebbségi ügyekért felelős kormányfőhelyettes, aki a Híd magyar-szlovák pártot képviseli a kabinetben, az ünnepségen méltatta Quittner János eredményekkel teli munkásságát. A kormányhivatalban lezajlott eseményen részt vett Bugár Béla, a szlovák parlament alelnöke, a Híd elnöke is.

Quittner János, a szlovákiai néptánc mozgalom meghatározó, ismert és elismert személyisége. Hosszú éveken keresztül a Csemadok, a szlovákiai magyarok kulturális szervezete keretén belül dolgozott; 1969-ben megalapította a Szőttes Kamara Néptáncegyüttest, az egyik legrangosabb és azóta is működő felvidéki magyar néptánc formációt.

A nyolcvanas évek elején családjával Nyugatra távozott, majd Ausztráliában telepedett le. Az ausztráliai magyarok körében szintén a néptánccal foglalkozott, és megalakította az Új Szőttes Néptáncegyüttest.

A szakma Quittner János életművét és munkásságát egyaránt nagyra értékeli, tavaly januárban Csemadok Életmű Díjjal tüntették ki.