2021. július 21., 17:40

Perdüljünk Ipoly menti táncra!

Nagyszabású programba fogtak a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia munkatársai. Kezdeményezésükkel Felvidék tánckincsét kívánják népszerűsíteni, a részleteket Konkoly László, a Hálózat szakmai munkatársa ismerteti.

ipolymenti táncok
Egy átfogó módszertani kiadvány ötletét régóta dédelgetjük; az igény szülte a hiánypótló program megvalósítását"

- nyilatkozta, Konkoly László, aki szerint  Gálik Gábor, a Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete, a Táncfórum, elnöke kereste meg a Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia munkatársait egy újszerű megjelenítési forma gondolatával,

mely szerint a felvidéki tájak gazdag tánchagyományát egy oktatóvideó-sorozat közzétételével osszuk meg a világhálón a szakmai körökkel és a nagyközönséggel.

Konkoly László táncosként is részt vesz a Hálózat munkájában, így igazi szakmai feladatnak tekintették az ötketet, s teljes mellszélességgel melléálltak. Ezzel egy hosszú távú munka vette kezdetét, melynek eredményét csoportvezetők, pedagógusok, a táncházmozgalom aktív tagjai, professzionális és amatőr táncosok egyaránt használhatják. 

Évente egy, maximum két tájegységet tudunk publikálni, ne feledjük ez a munka nagyon aprólékos és költségigényes. A stúdiófelvételeket alapos felkészülés előzi meg, s a tanulmányok megírása is kellő kutatómunkát igényel.

Az egyes részeknél röviden ismertetjük a tájegység alapvető történeti és néprajzi hátterét. A filmeken archív néptáncgyűjtések, különböző korosztályok által előadott rekonstruált tánctípusok, valamint oktatási segédanyagként szolgáló példafolyamatok kerülnek bemutatásra. Mindezek mellett tanulmányok formájában áttekintést nyújtunk a tájegységek jellemző zenei stílusáról, dallamvilágáról és népviseletéről.

Célunk az, hogy az elkészített oktatói segédanyag, zene- és viselethasználati útmutatók segítségével könnyebbé váljon a szlovákiai magyarság hagyományos tánckultúrájának oktatása mind a gyermek, mind a felnőtt néptáncoktatásnál határainkon innen és túl.

A kiadvány fontos részét képezi az egyes tájegységek hagyományos öltözetének jellemző elemeit bemutató fotómelléklet. 

viselet

Mielőtt belekezdtünk munkánkba, megkerestük a Néprajzi Múzeumot és a Zenetudományi Intézetet, az előbbit az ide illő fotóanyagért, az utóbbit pedig az archívumukban található táncos gyűjtések használatáért. Mindkét intézmény pozitívan fogadta jelentkezésünket, ami nagyban segítette célunk elérését. Az oktatóvideók előkészítésén és kivitelezésén elismert szakmai csapat dolgozik, akik az elmúlt 20 évben behatóan foglalkoztak az adott tájegység tánc-, zene- és viseletkultúrájával. 

A szakmai munkát Gálik Gábor fogja össze, Agócs Gergely néprajzi és zenei tanulmányaival gazdagítja a kiadványt, a viseletek szakértője Nagy Myrtill, magam pedig az Ipoly menti táncanyag folklorisztikai jellemzését és oktatásának módszertanát vállaltam.

Az elsőként megjelent Ipoly mentét Csallóköz, Vág-Garam köze, Zoborvidék, Gömör, Kassa vidéke és Bodrogköz követi.

Fontosnak tartjuk, hogy a több szempontból is úttörő kiadvány széleskörű felhasználhatóságra találjon mind a Kárpát-medence, mind a diaszpórában élő magyarság táncegyütteseinek és a néptáncot kedvelőinek körében. Ehhez minden szakmai segítséget megadunk, és konzultációs lehetőséget is biztosítunk.”

További információk az alábbi linken érhetők el. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.