Páva pulyák: Farkas József fotókiállítása a Prágai Magyar Intézetben

hirek.sk 2018. január 17., 08:53
PRÁGA. A felvidéki származású, Budapesten élő Farkas József, a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor szervezője Páva pulyák című fotókiállításának megnyitójára kerül sor a magyar kultúra napja alkalmából, január 23-án 18 órától a Prágai Magyar Intézet nagytermében. A megnyitó előtt, 17 órától Agócs Gergely népzenész-népzenekutató közös koncertet ad a „Páva“ gyermek részvevőivel. Közreműködik az Aprája Dudazenekar, Bese Botond dudás és Szabó Júlia énekes szólista.

A jövő héten kedden zajló rendezvény kapcsán a komáromi Selye János Gimnáziumban érettségizett, majd a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen diplomát szerzett Farkas Józseffel egyebek mellett az eddigi kiállításairól és a további terveiről beszélgettünk.

- Mióta él és dolgozik Budapesten, illetve mióta szervezi többedmagával együtt a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsort?

- Öt éve élek Budapesten, s az ottani Hagyományok Háza munkatársaként kezdettől fogva szervezem a Fölszállott a páva című műsort. Azonkívül 2017 januárjától a Hagyományok Háza Kárpát-medencei hálózata felvidéki szekciójának vagyok a koordinátora.

- A sokrétű szervezőmunka mellett miért döntött úgy, hogy fotózással is rendszeresen foglalkozik? Eddig hol mindenütt állította ki a magyar népi örökséget bemutató fényképeit?

- Hozzávetőleg huszonöt éve Szlovákia-szerte foglalkozom népzene-, néptánc- és népdalgyűjtéssel, a kassai Richtarcsik Mihállyal és a füleki származású Agócs Gergellyel kezdtem el ezt a tevékenységet. Valamennyi gyűjtésünk során készítettünk hang- és videófelvételeket, s közben fotóztam is. Majd az általam és a kollégáim által szervezett fesztiválokon is lencsevégre kaptam az idős népzenészeket és néptáncosokat. Az összegyűjtött képanyagot dokumentáltam, s abból 2012-ben Budapesten rendezték meg az első kiállításomat.

Miután több fotóm újságokban is megjelent, azok iránt egyre több művelődési intézet is érdeklődni kezdett. Ezért összeállítottam a három részből álló Zenészportrék című újabb kiállítási anyagomat, amelyben elsősorban felvidéki népzenészek kaptak helyet. Ezt követően 2014-ben 9 település népzenei és néptáncos hagyományait bemutató Utolsó óra, legutóbb pedig tavaly Tanúhegyek címmel nyílt két újabb fotókiállításom. Bár sosem számoltam össze, de 15-20 ezer között lehet az eddigi fotóim száma, amelyekből különféle válogatásokat mutattam be a Felvidéken, Magyarországon és Csehországban. Nemrég pedig a kárpátalji Eszenyben zajló kulturális napok keretében a Páva pulyák egy másik összeállítását tárták a nagyközönség elé. Bár Erdélybe is meghívtak a Zenészportrék című anyaggal, de az még nem valósult meg. Remélhetőleg az is majd mihamarabb összejön.

- A Prágai Magyar Intézet meghívásának eleget téve január 23-án milyen témában készült fotóit mutatja be az érdeklődőknek?

- A Prágai Magyar Intézet nagytermében Páva pulyák (Pávás gyerekek – a szerző megj.) címmel a Fölszállott a páva két gyermek-évadának fotóválogatásából nyílik majd újabb kiállításom. A két évad során, beleszámítva az egyhetes balatonakarattyáni táborozást is, amelyen közel 400 gyermek vett részt, több ezer fotót készítettem. A prágai intézetben a tavaly október 23-a alkalmából rendezett emlékünnepségen a 11 darab 1 x 0,70 méter nagyságú poszterképből álló mini kiállításomat rendezték meg. Azt a pozitív fogadtatás miatt a tervezett magyar kultúra napja alkalmából további 18 képpel bővítettük ki, s ez az anyag egy hónapon át lesz megtekinthető a cseh fővárosban. Azok nem igazán színpadi fotók, inkább az első ilyen jellegű kiállításom címével összhangban (Páva pulyák a színpadon túl) a színfalak mögötti történéseket akartam bemutatni. Az eddig csak a színpadi produkciókat látott közönséget azzal a páratlan hangulattal, közösségi élettel akartam megismertetni, ami a Zsibongóban, a próbákon, az öltözőkben szokott kialakulni. Ezeken a helyszíneken rendszerint barátságok, szerelmek szövődnek, miközben a gyerekek összetartanak, tehát nem is vetélytársként vagy ellenségként tekintenek egymásra.

- A plakáton az olvasható, hogy a prágai kiállítás-megnyitót koncerttel színesítik. Kiket láthatnak-hallhatnak majd az intézetbe betérő látogatók?

- A prágai megnyitón az intézet jóvoltából egy kis gálaműsorral kedveskedünk majd az ottani magyar és cseh közönségnek. Tervezett 50 perces koncertünkön a két „pávás“ gyermekévad pár tehetséges szereplőjével, a gödi Aprája Dudazenekarral, a szintén gödi Bese Botond dudással és a naszvadi Szabó Julcsika énekes-szólistával együtt lép majd fel Agócs Gergely népzenész–népzenekutató barátom.

- Gondolom, a „Páva“ szervezését a jövőben is folytatja. Fotósként milyen további tervei vannak?

- Természetesen a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor szervezését folytatom. Emellett felkérést kaptam a hagyományos jászberényi Csángó Fesztivál szervezőitől, hogy mivel ott korábban az első „pávás“ fotósorozatomból már rendeztek egy kiállítást, egy további kiállítási anyagban mutassam be az eddigi öt évad keresztmetszetét. Ez számomra újabb kihívást jelent, aminek szívesen állok elébe, tehát augusztus második hetében ezen a fesztiválon újabb anyaggal mutatkozom be. Mivel a további idei kiállításaimra vonatkozó felkérések még teljesen nem konkretizálódtak, azokkal kapcsolatos részleteket még nem árulhatok el. Természetesen, a szervezőmunka mellett a gyűjtéseket is folytatjuk. Közben lencsevégre kapom az újabb fontos pillanatokat, gyarapítom a fotógyűjteményemet, s a szabadidőmtől függően igyekszem eleget tenni a kiállításokra szóló meghívásoknak. 

0 HOZZÁSZÓLÁS