Palóc hétvége Füleken

2011. augusztus 12., 19:01
hirek.sk
FÜLEK. Huszonegyedik alkalommal valósul meg a füleki Palóc Napok rendezvénysorozat. Az érdeklődőket pénteken a Vigadó udvarában a Funk Rock Band, a Melódia Nőikar, a Pro Kultúra Férfi Kórus és a Kékkői Zeneiskola füleki tagozata szórakoztatta.

Pénteken délután kiértékelték az „Ilyenek a palócok” című gyermekrajz-versenyt. A legszebb alkotások a rendezvény idején megtekinthetőek a Palóc Galériában.

Ugyancsak pénteken került sor a Zsákszínház művészeinek palóc alkotók (Mikszáth Kálmán és Nagy Zoltán) műveit népszerűsítő szemelvényeire, valamint B. Kovács István muzeológus „A palócság története és szokásai” című néprajzi előadására. 20 órától a Hot Jazz Band és Guru Brothers adott élő koncertet  a füleki várudvarban.

2010. augusztus 13-án, szombaton a program 10 órakor kezdődik gyermekműsorral a  Szabadság téren Peppino bohóc és a Budapesti Mini Vidámpark közreműködésével. Ezt követően 15 órai kezdettel a várudvarban Palóc ritmusok címmel folklórműsor és palóc ételek kóstolója lesz,  amit 20 órakor A VMK-Vigadóban Bánk bán operakoncertje követ a Miskolci Operabarátok Egyesületének Déryné Társulata előadásában.

2010. augusztus 14-én, vasárnap 9 órakor kerül sor a szlovák nyelvű ünnepi szentmisére,  10 órakor az  ünnepi körmenetre, majd 10.30-kor a magyar nyelvű ünnepi szentmisére.

16 órakor Stewe Taylor Szabó pánsípművész műsora lesz programon a VMK-Vigadóban, 16.30-kor  az FTC pályán Fülek – Èadca bajnoki labdarúgó-mérkőzés tarkítja a háromnapos, elsősorban néprajzi-népművészeti jellegű rendezvényt.  Este 19 órakor a Klub-kultúrházban kerül sor a Vörös malom – musicalre, a Budapesti Körúti Színház előadásában, Esztergályos Cecília főszereplésével.

A Palóc Napok főszervezője a füleki Városi Művelődési Központ, társzervezők az Euroregion Neogradiensis, a Vármúzeum és a Klub-kultúrház.