2018. április 22., 11:25

Országos Népművészeti Fesztivál júniusban Zselízen

A Csemadok Országos Tanácsa és a Csemadok zselízi helyi alapszervezete, Zselíz Város Önkormányzata valamint a zselízi Tiszta Forrás Alap együttműködésében kerül megrendezésre idén az 52. Országos Népművészeti Fesztivál a zselízi Schubert parkban június 8-10. között.

Országos népművészeti fesztivál

A szervezők a hagyományokra alapozva szeretnék idén is megrendezni az Országos Népművészeti Fesztivált (ONF), melynek mindenkori küldetése: a hagyományápolás, a különböző nemzetiségek kultúrájának tiszteletben tartása és megőrzése, mely megmaradásunk záloga és szimbóluma. Képviselni és képviseltetni a hagyományos népművészetet, főleg a zenés és táncos formáit, a hagyományokat, játékokat, szokásokat, a szöveges folklórt, a kézművességet.

Mindezt figyelembe véve az ONF – mint Szlovákia legnagyobb nemzetiségi országos seregszemléje, kimagasló szakmai rendezvénye, alapító tagjaként bekerült a CIOFF-hoz beadott újrafelvételi kérelem Szlovák Nemzeti Szekciójába. 

 Ebben az évben az Európai Unió kiemelt figyelmet szentel a ránk hagyományozott kulturális javaknak. A kezdeményezés azt hivatott elősegíteni, hogy minél többen fedezzék fel és ismerjék meg Európa kulturális hagyatékát. Célja emellett a közös európai térséghez való tartozás tudatának megerősítése. Az év mottója „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”.

A három nap műsorát igyekeznek úgy összeállítani a szervezők, hogy abban mindenki megtalálja a kedvére valót. A résztvevők nemcsak hazai táncosok, zenészek, kézművesek, énekesek, mesterek lesznek, de az anyaországiak is képviseltetik magukat. A meghívottak közt szerepelnek a többségi nemzet nívós képviselői is.         

A program helyszínein a hazai művészvilág legjobbjai, új felfedezettjei léphettek fel, idén újításként ezt tréningekkel, drámafoglalkozásokkal kívánják bővíteni. 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.