Októberfest a Bodrogközben

Zsebik Ildikó 2018. október 07., 17:29

A  királyhelmeci Csonkaváron található Perényi Pincének 2018-tól új tulajdonosa van Lengyel Csaba személyében, aki szeretné felfuttatni ezt a különleges panorámával rendelkező vendéglátó egységet. Úgy döntött, hogy időnként tematikus napokat is szerveznek. Az elsőre október első hetének 3 napján, csütörtökön, pénteken és szombaton került sor Októberfest néven.

A pince bejárata Fotó: Zsebik Ildikó

A müncheni  Oktoberfest első ízben 1810 októberében került megrendezésre a Terezia mezőn. A hagyományt Lajos trónörökös herceg és Terézia hercegnő esküvője teremtette meg, ahová München egész lakossága hivatalos volt. Az Oktoberfest mára a világ legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát. Évente átlagosan 6 millió vendég látogat el ide a világ minden tájáról.A rendezvényen kizárólag a müncheni sörfőzdék vehetnek részt, kifejezetten az erre az alkalomra főzött sörkülönlegességeikkel.

az italok választéka hatalmas Fotó: Zsebik Ildikó

A királyhelmeci  rendezvény alternatívát kínált mindazoknak, akiknek személyesen nincs lehetőségük Münchenben megtapasztalni ezt az utánozhatatlan közösségi élményt. Abban is szerette volna követni ez az első rendezvény a németországit, hogy elsősorban a sörgasztronómiára és az igényes szórakozásra fogékony látogatókat várták.

Most, hogy a bodrogközi Októberfest véget ért, arra kértem Lengyel Csabát, értékeljük ki az eseményt.

– Nagyon elégedett vagyok a látogatottsággal, valójában minden nap teltházasok voltunk. Az ínyencek két- két fajta német és cseh kézművessört kóstolhattak. Az Erdinger búzasört Németország egyik legnagyobb magántulajdonban lévő sörgyára készíti, és  világ több mint 70 országába kerül exportálásra. A Paulaner söröket a mai napig kizárólag Münchenben  főzik és palackozzák. Ennek a legmagasabb az alkoholtartalma.  Története egészen a 17. század kezdetére nyúlik vissza. Ezeknek a söröknek a jellegzetes zamatát a maláta adja, testesek, és kellemes utóízüket a komlónak köszönhetik.

A sörkóstoláshoz előzene is dukált, és magyaros ételeket is kínáltunk. Már most ígérhetem, hogy jövőre nagyobb méreteket ölt majd az Októberfest, ahol több ezer ember fordul majd meg.

Képgalériánk:
Érkeznek a vendégek Fotó: Zsebik Ildikó

– Milyen tervei vannak még az idei évre?

– Novemberben egyhetes Libalakomát tervezünk, decemberre pedig  egy-egy napos borvacsorát és pálinkaestet. Ez utóbbin Panyolai és  Žufánek gyümölcspárlatokat  kóstolhatnak majd. Az érdeklődőknek azt ajánlanám, hogy időben foglaljanak asztalt, mert különben hoppon maradhatnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS