Ógyallai farsang farka

Nagy MIskó Ildikó 2019. március 06., 10:38

Négy éve már nem feltétlenül kell Mohácsra utazniuk azoknak, akik kíváncsiak a télűző busók zajos felvonulására. Abból ugyanis a Komáromi járásbeli Ógyallán, az ottani Csemadok-alapszervezet jóvoltából is ízelítőt kaphatnak.

Fotó: Bagin Árpád

Idén húshagyókedd délutánján a Hagyományok Házától a kultúrházig vonult a színpompás, vidám menet. A helyi busók és tréfacsinálók társaik kezéből a cudar telet megfélemlítő ostorok, kereplők, csörgős botok sem hiányozhattak.

„A felvonulni akaró gyerekek és felnőttek a Hagyományok Házában öltözhettek be busójelmezbe vagy másféle humoros maskarába. Ez alkalommal hozzávetőleg negyvenen vállalták a télűzők szerepét. A szerdánként közösen kézműveskedő helyi asszonyok előzőleg festett álarcokat készítettek, amelyeket a zajos vonulásunk előtt szétosztogattunk az érdeklődőknek. A menet élén haladó két fiatalember ostorcsattogtatással hívta fel a figyelmet közeledésünkre. További zajforrásaink voltak a csörgős botok és a kereplők, amelyekkel meg akartuk félemlíteni és mielőbbi távozásra akartuk bírni a telet“ - magyarázta szándékukat Radosicky Györgyi, e farsang farki rendezvény egyik ötletgazdája, aki nemrég adta át a Csemadok Ógyallai Alapszervezete elnöki posztját Bagin Árpádnak.

Képgalériánk:
Fotó: Bagin Árpád

Utódjától megtudtuk, hogy a tavaszváró móka a kultúrházban több mint száz néző előtt zenés-dalos-táncos műsorral folytatódott. A helyszínen megvásárolható volt Mocsonokyné Vass Laura Csallóköz ízei a Vassfazékban című könyve, amely receptjeit a nagyböjt idején inkább csak olvasgatni, mint kipróbálni érdemes. A Bellő Polgári Társulás farsangi fákokkal kedveskedett a jelenlevőknek, a Csoóri Sándor Alap támogatásával pedig táncházban „állt a bál”.

„Az ingyenes összeállításban fellépett a helyi Feszty Árpád Alapiskolában és Óvodában bő húsz éve sikeresen működő Bellő Néptánccsoport, valamint az intézmény egyik tehetséges tanulója, Molnár Bianka, aki korábban népmesemondó versenyeken is szépen helytállt, most pedig népdalokat énekelt. A Fesztys Színjátszók A tojás című parasztkomédiával nevettették meg a közönséget, a darab rendezője Csorba István volt. Továbbá az Ímelyi Szupernagyik lelkesen ropták a magyar csárdást és osztrákosan sramliztak is. A csaknem nyolc óráig tartó rendezvény végén táncházban lehetett vigadni. A záró körtáncban több korosztály képviselői önfeledten kapcsolódtak össze, mintegy jelképezve a helyi magyarság összetartozását“ - mondta el portálunknak Bagin Árpád. Végül leszögezte: a következő napokban kiderül, hogy sikerült-e végleg elűzniük a telet.

0 HOZZÁSZÓLÁS