2024. május 20., 17:15

Nyáron sem lesz kulturális uborkaszezon Komáromban, sőt…!

Valójában már május 31-től szeptember közepéig tart a Komáromi Kulturális Nyár elnevezésű, gazdag programot kínáló rendezvénysorozat, amely részleteit Keszegh Béla polgármester Lakatos Róberttel, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatójával együtt a Városházán május 20-án megtartott sajtótájékoztatón ismertette.

Nyáron sem lesz kulturális uborkaszezon Komáromban, sőt…!
Galéria
+1 kép a galériában
Keszegh Béla polgármester és Lakatos Róbert VMK-igazgató a mai sajtótájékoztatón
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A városvezetés több helyi kulturális és oktatási intézménnyel, civil szervezettel és magánvállalkozóval együtt gondoskodik arról, hogy a nyár se számítson kulturális uborkaszezonnak, amely során unatkozniuk kell a Komáromból el nem utazóknak. A polgármester megígérte, hogy minden pénteken, szombaton és vasárnap majd más-más helyszínen, különféle stílusú zenével várják a családok apraját-nagyját. A tömeget vonzó olyan „nagyágyúkon” kívül, mint Rúzsa Magdi és Azariah, az egy-egy réteg által kedvelt előadók fellépéseivel többféle ízlést és kulturális igényt igyekeznek kielégíteni, miközben előszeretettel adnak helyet a helyi tehetségeknek is.

Nyáron sem lesz kulturális uborkaszezon Komáromban, sőt…!
Minden pénteken, szombaton és vasárnap jó zenétől lesz hangos a belváros
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Majd elmondta: a sokrétű műsorfüzér felnőtteknek szánt nyitánya a Tiszti Pavilon udvarán május 31-június 1-én megrendezendő IV. Komáromi Jazzpiknik, a nebulókat megcélzó kezdete pedig a június 1-2-án tartandó Városi gyermeknap lesz a Klapka téren. Ez utóbbi során, a nemzetközi gyermeknap alkalmából nem csak szórakoztató programokkal, közkedvelt foglalkozásokkal, hanem a szponzorok jóvoltából ingyenes fagyival, vattacukorral és fánkkal is megajándékozzák az aprónépet, miközben a szüleik majd ingyenes kávét kortyolgathatnak. Mivel elsejére tervezik a hivatalos strandnyitót is, ezért a 15 évnél ifjabb lurkókat ugyancsak ingyen engedik be a helyi termálfürdőbe, a Holt-Vág partján levő csónakháznál pedig díjmentve vízibicajozhatnak és csónakázhatnak.

A városvezető azt is elárulta, hogy a városközpontban működő vendéglők teraszán fellépő zenészek, énekesek meghívására 30 ezer eurót különítettek el a városkasszából. Hozzátette:

ennek az érintett magánvállalkozók is örülnek, mert ezáltal felpezsdül a belvárosi élet, ami majd vélhetően a forgalmukon is visszatükröződik.

A hazai zenészeknek a július 5-6-án sorra kerülő HashtagKN2024 tehetségkutató, illetve X. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle során is bemutatkozási lehetőséget adnak, valamint a legtehetségesebbeket értékes díjakkal jutalmazzák. 

Nyáron sem lesz kulturális uborkaszezon Komáromban, sőt…!
Az augusztus 3-i AZARIAH-koncertre 10-15 ezer érdeklődőt várunk a központi erődbe
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Hangsúlyozta: a kánikulában öröm lesz betérni az „Egressybe”, amely nagytermében immár új klímaberendezés biztosítja a kellemes hőmérsékletet. Annak megvásárlására 20 ezer eurót juttattak a városkasszából, s az előnyeit már a június 11-16-án megvalósuló 59. Jókai Napok közönsége is élvezheti.

A Komáromi Kulturális Nyár keretében, egyebek mellett több seregszemle, fesztivál, így a Tátra moziban június 12-án a Cinema 2024 – amatőr filmek szemléje, 22-én a II. Yoga Fest a Tiszti Pavilon udvarán, majd a július 13-14-re szintén ezen udvarba és a Klapka térre tervezett Családi és Gyermek Fesztivál, valamint augusztus 24-25-én a több helyszínes IX. Komálom Gyerkőcfesztivál, 28-án a Komáromi Jókai Színház és az „Egressy” más műsorait népszerűsítő Bérletek éjszakája, 29-31-én pedig a belvárosi II. Nemzetközi Operettfesztivál is helyet kap.

Lakatos Róbert egyebek mellett arról is beszélt, hogy az augusztus 3-i Azariah-koncertre 10-15 ezer érdeklődőt várnak a központi erődbe, akik remélhetőleg majd sokfelé viszik Komárom régi jó hírét. Megemlítette, hogy a komolyzene hívei bizonyára örömmel fogadják a Komolyzenei Mesterkurzusok augusztus 2-3-i záró hangversenyét, aminek majd a Tiszti Pavilon díszterme ad helyet. Természetesen, az idei nyári események közül sem maradhat ki a hagyományos helyszínen, vagyis a szent királyunk lovasszobránál augusztus 20-án megtartandó Szent István napi ünnepség.

Nyáron sem lesz kulturális uborkaszezon Komáromban, sőt…!
Többféle ízlést és kultur8lis igényt igyekszünk majd kielégíteni...
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Mivel a szervezők bíznak a szabadtéri programoknak kedvező, nyár végi kellemes időjárásban is, ezért szeptember 6-8-ra időzítették az Európa-udvarban hagyományosan megrendezendő KÚTfeszt zenei és színházi fesztivált, 13-15-re pedig a Klapka téren és környékén élvezhető Borkorzót. Ez utóbbiig azonban még sok víz lefolyik a Dunán, és temérdek nívós program várható, mint az az alsó képgalériánkban található műsorból kiderül. Mindazok megvalósulása részben a széleskörű helyi összefogásnak köszönhető, aminek eddig is sok esetben tanúi voltunk a felvidéki magyarság kulturális központjában.             

Nyáron sem lesz kulturális uborkaszezon Komáromban, sőt…!
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.