2022. június 12., 11:45

Nemzedékek ropták együtt a néptáncot a komáromi Klapka téren

Komárom egyike volt a Kárpát-medence azon 30 kiválasztott helyszínének, amely június 11-én csatlakozhatott a Martin György Néptáncszövetség által, a Csoóri Sándor Alap és idehaza részben a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával megvalósított Csoóri Sándor Népművészeti Fesztiválhoz. A két felvidéki városban, Komáromban és Nagyidán a Táncfórum és a Keleti Erő vállalta a szervezést.

A Klapka téren is több nemzedék tagjai együtt ropták a néptáncot
Galéria
+18 kép a galériában
Klapka honvédtábornok dobbantását is sokan látni vélték...
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az Együtt a Kárpát-medencében jelmondat jegyében sok néptáncos, népzenész és kézműves varázsolta a belváros szívébe az eleink által hátrahagyott kincseket: a lelkünk legmélyebb bugyraiba is beivódott dallamokat, népdalokat s az azok hallatán tánclépésekké nemesedő ősi virtust, illetve az ügyes kezekkel, magyar szívvel-lélekkel varrott-díszített, színpompás népviseleteket. Nem csoda, hogy a teraszokon üldögélő turisták is szívesen fotózták a fellépőket.

A Klapka téren is több nemzedék tagjai együtt ropták a néptáncot
A génjeinkbe kódolódott a magyaros virtus...
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A fesztiválnyitányt mindenütt, így a komáromi református nagytemplomban is istentisztelet képezte, amit a fesztiválozók látványos felvonulása követett. Majd a Klapka téren következett a közös ének, a körtánc és a Felvidék táncainak improvizatív bemutatása. Külön programpontként, a szervezők kérésére az éppen 18 éves zselízi táncost, Révész Bálintot emlékezetes módon, szülinapi dallal köszöntötték fel a zenészek. Délután az Egressy Béni Városi Művelődési Központ melletti téren zenekari koncertekkel folytatódott az eszem-iszommal is párosuló össznépi banzáj. Akik pedig nem siettek haza, azok részére alkonyatkor a Borozóban megrendezett táncházban „állt a bál“...

A Klapka téren is több nemzedék tagjai együtt ropták a néptáncot
Délután az "Egressynél" zenekari koncertekkel folytatódott az össznépi banzáj
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Az alábbi képriportunkkal felidézzük az idén első alkalommal megrendezett Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál több emlékezetes komáromi pillanatát, s a vérpezsdítő rendezvényről a Magyar7 hetilap június 14-i számában is olvashatnak.

Egyszerre harminc helyszínen zajlik a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál | ma7.sk

A Klapka téren is több nemzedék tagjai együtt ropták a néptáncot
Galéria
+18 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.