2018. november 1., 09:10

Négy határon át – interaktív honismereti vetélkedő

Többfordulós Kárpát-medencei vetélkedőt hirdetnek a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítói a külhoni magyar általános iskolák felső tagozatos tanulói számára. Az első forduló november 19-én indul. Fantázianévvel, csapatfotóval és egy érdekes bemutatkozóval lehet regisztrálni november 10-ig. A díjak között táborozási lehetőség, társasjáték, utalványok is szerepelnek.

Négy határon át, vetélkedő
Fotó: SZMMI

A Négy határon át vetélkedő négy külhoni régióban zajlik – Vajdaság, Felvidék, Muravidék, Erdély –, azonos szerkezetben és rendszerben, majd a regionális fordulók győztes csapatai a Kárpát-medencei döntőn mérik össze tudásukat. A döntőt Magyarországon tartják 2019 áprilisában.

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Lendva, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, valamint az NMI Művelődési Intézet és az Erdélyi és a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság közösen hirdették meg a honismereti vetélkedőt, amelyre három diákból és egy pedagógusból álló csapatok jelentkezését várják.

A többfordulós Kárpát-medencei vetélkedőt a külhoni értékek megismertetéséért és őrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért állították össze a meghirdetők. A céljuk az, hogy a különböző külhoni régiókban és az anyaországban élő fiatalok megismerjék a határon túli magyar értékeket, emlékhelyeket, személyiségeket.

Regisztrálni november 10-ig lehet

A regisztrációkor az alapadatok mellett három más típusú kérdésre is válaszolni szükséges: Ki kell találni egy fantázianevet a csapatnak, meg kell írni egy izgalmas, a térséget vagy települést bemutató szöveget és fel kell tölteni egy csapatfotót.

A vetélkedő fázisai:

1. forduló – november 19-25: Virtuális feladatlap. 4×15 kérdés megválaszolása. A csapatok ugyanazokat a kérdéseket kapják. A kérdések az egész Kárpát-medencére vonatkoznak, vagyis minden régióra, ahonnan a csapatokat várják.

2. forduló – november 27., 10:00-20:00: Online kvíz-játék a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet honlapján. Időkorlátos! Megnyitástól számítva meghatározott perc alatt kell az interaktív feladatokat elvégezni.

3. forduló – december 1.- január 30.: Helyi értékek feldolgozása (csapatonként 3 olyan értéket várnak, amelyek még nincsenek benne a helyi értéktárakban).

Regionális döntő – 2019 február vége: a folyamat és a feldolgozott értékek helyszíni prezentációja, ami összefoglalja a diákok munkamódszerét és élménybeszámolót is tartalmaz egyben.

Országos, anyaországi döntő – 2019 áprilisa: 2-3 csapat juthat tovább régiónként.

Regisztrálni a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet honlapján lehet, ahol további tudnivalók állnak a jelentkezők rendelkezésére.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.