Múzeumok éje: bonsai kiállítás és csokikóstolás Komáromban

Nagy MIskó Ildikó 2019. május 16., 12:13

Idén a múzeumi világnap alkalmából Szlovákia-szerte 15. alkalommal tartják meg a múzeumok és galériák éjszakáját. Május 18-án, szombaton a komáromi Duna Menti Múzeum is többhelyszínes műsorfüzérrel csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez. A program részleteiről, amely célja a komáromi régió kulturális és természeti örökségéhez tartozó kincsek megismerése, Csütörtöky József múzeumigazgató tájékoztatta portálunkat.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Az ingyenesség és az éjszakai hangulat vonzereje

A múzeumi világnap megünneplését a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában Moszkvában tartott XI. konferenciáján határozták el, s arra első alkalommal 1978. május 18-án került sor. Azóta már több mint száz ország hozzávetőleg 30 000 múzeuma csatlakozott az eseménybez, amely célja, hogy legalább egy napon a megszokottnál nagyobb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző, gyarapító és bemutató intézmények felé.

„A múzeumi világnapról intézményünkben már a szocializmus éveiben is megemlékeztünk. Az akkori nyitott napokon elsősorban a múzeumi háttérmunka, így a restaurátori és tárlatrendezői tevékenység, valamint egy-egy különleges múzeumi tárgy bemutatására helyeződött a hangsúly. A 2005 óta zajló múzeumok éjszakájának az ingyenességen kívül az is a vonzereje, hogy csupán évente egyszer lehet az esti-éjszaki órákban körbejárni a több helyszínen működő részlegeinket. Persze, főleg a többgyermekes családok esetében a díjtalan belépés sem elhanyagolható tényező. Mivel jelenleg 5 épületben 8 állandó tárlatunk van, amelyeket kiegészítenek az időszaki kiállításaink, azok megtekintését máskor anyagilag nem mindenki engedheti meg magának“ - magyarázta Csütörtöky József.

Kiemelte: intézményük évi látogatottságának bő 10 százalékát e rendezvényen jegyzik, ami alkalmakként 1500 – 2000 érdeklődőt jelent. „Már az is előfordult, hogy míg ismert Nagyszombat megyei múzeumokban csak 800 körüli volt a látogatók száma, nálunk elérte a 2 000 főt, ami felettébb örvendetes. Akadtak olyan résztvevők is, akik elárulták, hogy legutóbb diákkorukban szemrevételezték a kiállításainkat, s ezen az éjen ismét nagy érdeklődéssel járták végig a termeinket.“

Tárlatok és sokszínű műsorkínálat három helyszínen

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy idén milyen kínálattal várják a családok apraját-nagyját.

„A Komáromi Bonsai Klub Nádor utca 8. szám alatti épületünk udvarán megrendezett látványos bonsaikiállítása kivételesen már mától megtekinthető. Bár a múzeumok éjszakáján a többi programunkat csak 14 órától kínáljuk, ám a bonsaiokban 9-től 20 óráig lehet gyönyörködni. Mivel a 9 tulajdonos most kiállított 33 példánya mind-mind kertek és udvarok csodás dísze, azoknak a csapadékos időjárás sem árt. A legidősebb példány közel 60 éves. Bónuszként pedig e klub szakemberei ingyenes tanácsokkal is ellátják azokat, akik odahaza gondoznak ilyen távol-keleti kis fákat“ - árulta el az igazgató.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A Zichy-palotabeli részlegükön

május 25-ig látható a pozsonyi Kereskedelmi Múzeum Csokoládé – édes csábítás című vándorkiállítása, amely a múzeumok éjén 14-től 23 óráig látogatható.

„E kiállítás a (cseh)szlovákiai csokigyártás történetét idézi fel – a kezdetektől szinte napjainkig. Ráadásul 15 órától a több jeles versenyen díjazott komáromi csokoládékészítő, Papp Vargha Katalin csokikóstolóval egybekötött alkotóműhelyében nyújt betekintést a szakmabeli kulisszatitkokba. Mivel az adott terem csak 35 fős befogadóképességű, ezért e foglalkozásra előzetesen kellett regisztráltatni.“

Hozzáfűzte: 

14-20 óra között Mácza Mihály történész-író dedikálja Komáromi anziksz című könyvét.

A múzeum főépületében 15-től 18 óráig különféle kézműves technikákkal emlék- és dísztárgyakat készíthetnek majd az alkotóműhelybe betérők. A múzeum és könyvtár közös épületében Az emberi test titkai címmel 14-23 óra között zajló foglalkozáson érdekes preparátumokat mikroszkóppal is megfigyelhetnek a természettudományi kiállítás látogatói. Az ottani képtárban pedig ugyanakkor az alkalmi kis művészek másolatokat készíthetnek a festményekről, s azokat ki is állítják.

Mivel a tavalyi íjászbemutatót elmosta az eső, idén 17 órától a bonsai kiállítás közelében ismét beiktatták a Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub ismeretgyarapító bemutatóját. Most a bástyabeli lapidáriumban nem rendeznek műsorokat, mert oda az előző években kevesen jutottak ki.

„Mivel a külvárosi kőtárunk távol esik a másik három helyszíntől, sokan nem tudtak oda kimenni. Sajnos, buszjárat vagy kisvonat indítására nincs anyagi keretünk. Esetleg e járatokat valaki megszponzorálhatná a következő években. A többi helyszínre szeretettel várjuk valamennyi korosztály képviselőit!“

0 HOZZÁSZÓLÁS