2023. augusztus 17., 15:36

Múzeum kicsiknek és nagyoknak, avagy babák bűvöletében

Egy Németországban élő házaspár a rendszerváltás után  érdekes magángyűjteményt tett közkinccsé Tihanyban. Ezzel a feleség, Sibylle Filotás gyermekkori álma valósult meg. Egy kétemeletes, paraszti stílusra hajazó nádfedeles házban közel 500 darab, 1840 és 1920 között készült porcelánbabát állítottak ki, létrehozva egy babamúzeumot. A müncheni babamúzeumban járva született meg a saját gyűjteményük kiállításának ötlete. Több magyar település neve is felmerült, végül kedvenc nyaralóhelyüket, Tihanyt választották annak helyszínéül.                                                              

babamúzeum - Tihany
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Zsebik Ildikó

A babázás szinte egyidős az emberrel. Nemcsak a játék és a szórakozás eszköze, általuk készül föl a gyermek leendő szülői feladataira is.

Sibylle földbirtokos családba született Elbingenben, ám a II. világháború végén a család otthonából menekülni kényszerült, így hátrahagyták a kislány kedvenc játékait. Sibylle mindig is nagyon vágyott egy porcelánfejű babára, ám álmai beteljesedésére még évtizedeket várnia kellett. Édesapjukat elveszítve az édesanya három gyermekével Nyugat-Németországba menekült. A lány 20 évesen már önálló, kereső felnőtté vált, és férjhez ment egy magyar származású férfihoz, Filotás Tivadarhoz, aki 1956-os menekültként került Németországba.

babamúzeum - Tihany
Fotó:  Zsebik Ildikó

A Filotás név egykor ismerősen csengett Magyarországon, Tivadar nagynénje volt a rádió első bemondónője, nagyapja, Ferenc pedig meghonosította  az öttusát az országban, és a vívószövetség elnökeként tevékenykedett  Gerevich Aladár és Kárpáti Rudolf sportsikereinek idején. Tivadar édesapja pedig az első magyar öttusa-olimpikon volt Amszterdamban.

A fiatal pár Magyarországra költözött, az ifjú feleség itt ismerkedett meg a bolhapiaccal, ahol potom árért mindig talált valami szépet. Az első porcelánfejű babára viszont Németország egyik piacán bukkant, és a hozzátartozó, 19. század végéről származó babakocsival együtt meg is vásárolta azt. Egyébként ezeket a szépségeket, amelyek soha sem voltak olcsóak, anno csak a gazdag arisztokraták, nagypolgárok engedhették meg maguknak. Gyártásuk elsősorban Németországban zajlott, ám az első világháború után a gyárak többsége tönkre ment, a porcelánbabák kora véget ért. A múlt század 30-as éveiben megjelentek a tömegcikknek számító, elérhető áron árusított kaucsuk- és műanyagbabák.

A minőségi porcelánbabák csak a II. világháború után bukkantak fel újra, valószínűleg élelmiszerért cserélték el őket, így kerülhettek vidékre. Sibylle egyszer az Ecserin nézegetett egy babát, amikor megszólította őt egy cigányasszony, mondván, neki is vannak porcelánfejű babái, és miután anyagilag megszorult, szívesen eladná őket. Végül 70 porcelánbabát mutatott meg, de csak egyben volt hajlandó értékesíteni gyűjteményét.

A ma Münchenben élő Filotás Tivadar és felesége, Sibylle Filotás 1994-ban alapította - több mint negyvenévnyi bolhapiaci gyűjtőmunka eredményekén – a Tihanyi Babamúzeumot. Nem állíthatjuk, hogy kiállításuk egyedülálló Magyarországon, viszont ők minden jelentősebb német babakészítő műhelyből beszereztek egy-két darabot.

babamúzeum - Tihany
Fotó:  Zsebik Ildikó

Gyűjteményük minden darabjának története van. Negyven év alatt a világ egyik meghatározó porcelánbaba-kollekcióját hozták létre. Az igényesen elkészített figurák, pazarul öltöztetett babák mára újra megfizethetetlenné váltak. A kiállított babák között vannak népviseletbe öltözöttek, fiúk és lányok, négerbabák ..., és valamennyien eredeti öltözékükben pompáznak. Egy évtized alatt félmillió érdeklődő látogatta meg őket.

Ezek a babák élethelyzetekbe, jelenetekbe vannak helyezve, lakberendezési tárgyakkal körülvéve, és a Biedermeier-kor nagypolgári stílusát őrzik. Tisztításukat a tulajdonosok saját kezűleg végzik.

A gyűjteménynek nemcsak helyben, hanem nemzetközi méretben is visszhangja van. Ezt bizonyítják az idelátogató művészek, politikusok, gazdasági szaktekintélyek is. A tulajdonosok célja a kiállítás gyarapítása, és egy letűnt mesevilág megőrzése a jövő számára, miközben visszaadják az ábrázolt kor életmódját, divatját, hangulatát. . A gyűjteményt a jövőben elsősorban francia babákkal kívánják bővíteni.

babamúzeum - Tihany
Fotó:  Zsebik Ildikó

A múzeum teljes anyaga magángyűjtemény. A kiállítás a Visszhang u.4. szám alatt látható.

babamúzeum - Tihany
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.