2018. július 28., 09:01

Mindenkit vár a múzeum a Galántai Vásár ideje alatt

A Galántai Honismereti Múzeum sörfőzéssel, aranymosással, csipkeveréssel és egyéb csalogató programokkal készül a XXXIV. Galántai Vásárra 2018. augusztus 9. és 11. között.

galántai múzeum
Galéria
+2 kép a galériában

Augusztus második hete már hagyományosan a vásár hete Galántán. Ilyenkor az átlagosnál többen látogatnak a városba, ezért múzeum szeretne különleges programmal kedveskedni az ide látogatóknak. Csütörtökön és pénteken lesz csipkeverés és A komlótól a sörig című kiállítás kapcsán sört fognak főzni a múzeum udvarán, Gaál Joska sörös ember segítségével. A felnőtteknek lehetőségük nyílik különféle sörök kóstolására a kiállító teremben.

Csütörtökön Tuba Lajos vezeti be az érdeklődőket az aranymosás rejtelmeibe. Pénteken pedig Viduval lehet készíteni filcből ujjbábokat és virágokat, Czajlik Péter viaszöntéssel és mézes finomságokkal kedveskedik majd az érdeklődőknek. Az egyéb programok között megtaláljuk a vásári mézeskalács díszítést, levendulás díszzsákok készítését és a lufihajtogatást.

Vásárokon, búcsúkon szokásos népi szerencsejáték a zsákbamacska, ezt a vásár csütörtökjén és péntekjén ki lehet próbálni a múzeumban egy 0,50 € belépőjegy fejében. A kis csomagokban különböző, az állandó kiállítással kapcsolatos meglepetések rejtőznek majd.

Szombaton a látogatók tárlatvezetéssel egybekötött múzeumlátogatáson vehetnek részt, amelynek keretében megtekinthetik a kiállításokat – a városi lakáskultúrát, a szakrális emlékeket, a galántai régió hagyományos népi kultúráját, egy 1909-ből származó gyógyszertári berendezést, a régió képzőművészetét, a Kis-Duna és a Vág alsó folyása mentére jellemző malomipari emlékeket, a Gány-Barakonyi régészeti lelőhely leleteit és a sörkészítés történetéhez kapcsolódó műtárgyakat.  A rendezvényre a belépés ingyenes.

Sok zene és vásári mulatságok

A Galántai Vásárban a városi programok között is minden korosztály találhat kedvére valót. Lesznek vásári árusok, kézművesek, hinták, borok utcája, sörfesztivál, esti koncertek. Ezeken kívül különböző sport és kísérő rendezvények, illetve kiállítások gazdagítják a kínálatot. Csütörtökön fellép Peter Šrámek, Celeste Buckingham, és lesz operettgála Kecskemétről. Pénteken Demjén Ferenc ad koncertet, szombaton pedig a város fúvószenekara és az IMT SMILE együttes szórakoztatja a közönséget. Részletes programot a város weboldalán találnak az érdeklődők.

A vásár ideje alatt a városba látogatók számára remélhetőleg vonzó lesz a múzeumi program és betérnek a Fő utcán található Galántai Honismereti Múzeumba. Így a színes programok mellett lehetőség nyílik megismerni a régió kulturális örökségét is, amely a galántai régióban élők múltja, jelene és jövője.

Füssy Katalin

galántai múzeum
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.