Mindenki megmutathatta, mit tud a népi kultúrából

Majoros Jácint 2018. november 18., 14:40

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Hagyományok Napját a Tornaljai Tompa Mihály Művelődési Központban. A rendezvény házigazdája a Parapács zenekar, a Fölszállott a páva 2012 zenekari kategóriájának győztese, Tornalja Város díja birtokosai.

Fotó: Majoros Jácint

„Tizenhat évvel ezelőtt azért találtuk ki ezt a rendezvényt, mert úgy gondoltuk, hogy van egy felnövekvő generáció, akik ugyebár a rendszerváltás idején vagy azt követően születtek, és egy kicsit kinyílt a világ. Voltak közöttünk olyanok is, akik elkezdtek a folklór iránt érdeklődni és szándékunkban állt egy olyan rendezvényt létrehozni itt, Gömörben, ahol megtudjuk mutatni, teret tudunk biztosítani a helyi, környékbeli gyerekeknek, fiataloknak, akik érdeklődnek, tehát az amatőröknek. Itt fel tudjuk vonultatni a még élő hagyományőrzőket és meg tudjuk mutatni, egyebek mellett, a tájainkról innen elköltözött, vagy származó,  de nem csak, hivatásos, profi előadóművészeket” – tudtuk meg Pusko Gábor, szervezőtől.

Számos fellépő biztosította a jó hangulatot a késő estébe nyúló gálaműsoron. A Hagyományok Napja idei közreműködői között volt a vajdasági Cirkalom Táncegyüttes, a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, az egri Szederinda Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Fonó zenekar, a Szakállas Farkas Gömöri Dudazenekar, a helyi Hóvirág népdalkör, Kurdi Gábor, Kubinyi Júlia, Nagy Luca, Nyíri Gábor, valamint az Almágyi asszonykórus.

Képgalériánk:
Fotó: Majoros Jácint

„Nagyon fontosnak tartom, tartjuk a táncegyüttesen belül is és a táncegyüttes környékén, hogy ez a kultúra megmaradjon. Az internet az tényleg egész másról szól, úgyhogy én mindenképpen azon vagyok és a táncosaim is így gondolkodnak a zenészekkel együtt, hogy nagyon fontos a mi kultúránk és szeretnénk, hogy ez úgy maradjon meg, ahogy az a régi formájában létezett” – mondta Gémesi Zoltán, a Szőttes művészeti vezetője.

Az 1969-ben alakult Szőttes Kamara Néptáncegyüttes az Úton című összeállítását mutatta be, amely a Kárpát-medence táncait és zenéit gyűjti össze, így a nagyérdemű erdélyi, kalotaszegi, mezőségi és szatmári összeállítást is láthatott egyszerre egy produkcióban. A Parapács zenekar mellett állandó résztvevője a Hagyományok Napjának Kurdi Gábor, a Népművészet Ifjú Mestere-hangszerkészítő, népi iparművész, aki jelenleg Tornalján tevékenykedik a Petőfi Sándor Program keretén belül.

Fotó: Majoros Jácint

„Az én meglátásom szerint azért mindig is tenni kell, hogy egyre szélesebb kört tudjunk megszólítani ezzel. Igazándiból erre jó például a Hagyományok Napja is, ahol esetleg az utcáról betévedő ember is jól tudja magát érezni, ugyanis itt van egy rendkívül jó kézműves vásár, ahol népi kismesterségek „szüleményei” láthatók. Ehhez kapcsolódik egy színházi program is, koncertekkel, táncegyüttesek lépnek fel, tehát az egész program arról szól, hogy minél inkább közelebb hozza a hétköznapi embert ehhez a világhoz” – mesélte Kurdi Gábor.

A folklórfesztivál a Tornaljai Városnapok keretében valósult meg, főszervezője a Kulturális Antropológiai Műhely, társszervezője a Tornaljai Tompa Mihály Művelődési Központ. A rendezvény ideje alatt kézműves foglalkozások, kiállítás és vásár is várta az érdeklődőket, amelyet a várhosszúréti Gömöri Kézművesek Társulása biztosított.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS