Minden, ami gólya. Egy tárlat képei

2021. május 1., 16:58
Zsebik Ildikó

Április 23-án nyílt és június 10-éig tekinthető meg a Mailáth József Regonális Múzeum új kiállítása Királyhelmecen, amely a gólyákról ad teljes képet az érdeklődőknek.

 

A Kelet-szlovákiai Múzeum anyaga Kassáról érkezett a Bodrogköz központjába, és a kiállítás nyújtotta információk magyarul, szlovákul és angolul is elolvashatóak.

A kiállítás egyrészt bemutatja általánosságban a gólyát: 

a madár példásan neveli a fiókáit, ezzel a békés családi életet is szimbolizálja.

Elmeséli, hogy a műszaki fejlődés hogyan tette őket veszélyeztetett fajjá, így védelmük közös felelősségünk és feladatunk, hiszen az életminőségünk megőrzését is szolgálja.

A kiállításból az is megtudható, hogy a világon összesen 17 gólyafaj él, de nálunk ezekből mindössze kettő: a fekete és a fehér gólya fordul elő. Leginkább ott élnek, ahol megfelelő mennyiségű füves, nedves rétet, öntözött területet találnak.

Közép-Európában 250 m tengerszint feletti magasságig a községek mintegy 70 százalékában találni még gólyafészket. A kiállítás abban is tud tanácsot adni, hogyan lehet a gólyákat odavonzani, ahol eddig még nem fészkeltek, sőt abban is segíti az érdeklődőket, hogyan vigyázzunk a még meglévő élőhelyekre.

Bemutatja továbbá a gólyákra leselkedő veszélyeket, azt, miképp tudunk a bajba jutott példányokon segíteni. Szó esik a táplálkozásukról, a vonulásukról és annak érdekességeiről, mint pl.: minél idősebb egy gólya, annál korábban érkezik vissza európai állomáshelyére. Tavaszi érkezésük legkésőbb május elejéig tarthat, őszi vonulásuk kezdete pedig augusztus közepére tehető. Elsőként a fiatalok kelnek útra néhány idősebb társuk kíséretében. Vonulásuk szeptember első felében véget ér. A vonulás két irányára és a madarak előtt álló megteendő távra is választ adnak  a panelek.

A kiállítás egyénileg és csoportosan is látogatható, egyszerre 6 fő tartózkodhat a kiállítóteremben. De az is ideális, ha tizenketten jönnek el egyszerre, mert amíg hat ember a kiállításban gyönyörködik, addig a másik hat fő az emeleten megtekintheti a gólyák védelmét bemutató félórás filmet. A kiállítást két kitömött gólya, gyerekek gólyaábrázolásai, egy gólyákat ábrázoló bélyeggyűjtemény, valamint mesekönyvek, szakkönyvek is kiegészítik, amelyekben ugyancsak érdekességeket olvashatunk a madárról.

A kiállítás anyagát a természetszerető felnőtteknek és az iskolák diákjainak egyaránt jószívvel ajánljuk!

 

Kövesse facebook oldalunkat is!