2018. június 6., 09:35

Megvannak a IX. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny győztesei

Az ünnepélyes díjátadással véget ért a IX. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny, a június 4-5-én zajló döntőnek a rozsnyói történelmi városháza adott otthont. Huszár László főszervező egyúttal meghirdette a megmérettetés jubileumi, tizedik évfolyamát.

img_4861.jpg
Galéria
+36 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

Az idén a verseny nyolc helyszínen megrendezett területi válogatóira összesen 440 mesemondó jelentkezett, közülük kerültek ki a rozsnyi döntő résztvevői. A gazdag kísérőprogramokkal – szakmai előadásokkal, daltanulással, hangszerbemutatóval, játszóházzal és táncházzal, illetve a Gömöri Kézművesek Társulása mesterei által vezetett kézműves foglalkozásokkal – gazdagított kétnapos rendezvényen megközelítőleg kilencven fiatal mutathatta be tudását öt kategóriában.

A számos bronzsáv és ezüstsáv mellett a zsűri 24 aranysávot vagy kiemelt aranysávot, valamint három különdíjat is kiosztott.

A díjátadón Varga Norbert folklórkutató, a rendezvény szakmai szervezője, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza munkatársa úgy fogalmazott, az ifjú mesemondók keményen helytálltak az elmúlt két nap során.

„Azt hiszem, örömmel, jókedvvel tettétek ezt, hisz számos olyan kísérőrendezvény volt, ami abban a pillanatban, amint véget ért a mesétek, feledtette veletek, hogy egy versenyen vagytok” – jegyezte meg. „Az volt a célunk, hogy ne csak a folklór egy kiragadott szelete, a népmese jusson el hozzátok, hanem a népzene, a néptánc is” – fűzte hozzá, s egyúttal köszönetet mondott a kollégáknak, a szervezőknek az elvégzett munkáért.

Fotó:  Fábián Gergő

Úgy tűnik, a Varga Norbert által megnevezett célt sikerült is elérni, hisz az elmúlt két napban a Varjos zenekar zenéjétől, gyerekzsivajtól, önfeledt kacagástól volt hangos a történelmi városháza.

Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny főszervezője arra kérte a versenyzőket, folytassák a mesemondást, s ezért cserébe ígéretet tett, hogy „a jövőben is lesz Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny és lesz mesemondás itt, Rozsnyón”.

A főszervező ezt követően meghirdette az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny jövő évi, jubileumi tizedik évfolyamát. „Remélem, ez a szervezők és az önök részéről is még nagyobb befogadásra lel” – szólt a versenyzőkhöz és felkészítőikhez Huszár László.

A IX. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny döntőjének eredményei ITT érhetők el.

img_4861.jpg
Galéria
+36 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.