2018. június 4., 15:34

Megkezdődött a IX. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny döntője

Megkezdődött a IX. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos döntője hétfőn Rozsnyón, a történelmi városháza épületében.

img_4707.jpg
Galéria
+19 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

A megnyitó a Varjos zenekarral vette kezdetét, majd Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke szólt. Mint elmondta, a Csemadok Országos Tanácsa már kilencedik éve megbízza a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny megszervezésével. Azok, akik kilenc évvel ezelőtt aggályoskodtak, kételkedtek abban, hogy jó ötlet ennek a műfajnak a Tompa Mihály Országos Versenytől való különválása, ma egyértelműen azt állítják, hogy alaptalan volt a félelem – jegyezte meg hozzátéve, a résztvevők száma, a szakmai sikerek, a minőség mutatja, hogy erre van igény. Egyúttal rámutatott, bár a népmesemondó verseny a Csemadok országos rendezvényeinek sorában a legfiatalabb versenyek közé tartozik, de nagyon gyorsan fölzárkózott a legsikeresebbek sorába.

„Örülök annak, hogy a támogatóknak és a szervezők munkájának köszönhetően ezt a két napot azok tölthetik itt, akiknek fontos a népmese, a mesemondás, az a kincs, ami a mesékben, a népmesékben benne van: a rengeteg tapasztalat, furfang, ötlet, álom. Ez számunkra, magyarok számára nagyon fontos kincs” – fogalmazott Bárdos Gyula.

A verseny résztvevőinek azt kívánta, hogy a megmérettetésből erőt tudjanak meríteni, s a későbbiek során ezt kamatoztathassák, vigyék és adják tovább a mese, az olvasás szeretetét, az előadó művészet szépségét és tisztaságát. „Mert erre van szüksége a mi magyar nemzetünknek, bárhol is éljen a világon. Ez az a kincs, ami össze fog tartani bennünket akkor is, ha bizonyos határok elválasztanak minket” – hangsúlyozta Bárdos Gyula.

Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, a verseny főszervezője arról beszélt, a kezdetekben, tíz évvel ezelőtt sokat gondolkodott azon, érdemes-e leválasztani a mesét a verstől, prózától. Ekkor viszont segítségül jött a vajdasági Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny, illetve annak szervezői, akikkel szakmai kapcsolatban állnak. „Így erősítettük egymást, határon túliak, átnyúlva az anyaországon, és így tudtunk fejlődni is. Nagyon örülök annak, hogy ma délután találkozhatunk a szervezőikkel” – emelte ki. Hozzátette: annyit tud ígérni, amíg a posztján van, ugyanígy, ugyanilyen erővel, lelkesedéssel szervezik tovább a versenyt.

Farkas József, a Hagyományok Háza szlovákiai hálózatának koordinátora elmondta, az általa képviselt szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumának kiemelt nemzeti intézménye, amely 18 évvel ezelőtt alakult meg a hagyományos népi kultúra továbbéltetésének céljával. Elindította a hálózatosítását, aminek köszönhetően tevékenységét, jógyakorlatait, szervezői készségét, kollégái tudását tovább adja a határon túliaknak, Erdélyben, Vajdaságban, Kárpátalján és a Felvidéken. „Kallós Zoli bácsi mondta mindig azt, hogy addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk, magyarul táncolunk. Én azt gondolom, addig leszünk magyarok, amíg magyarul mondunk verset és magyarul mondunk mesét” – zárta gondolatait Farkas József.

Ezt követően Bukovics János mesemondó mondott egy mesét, majd kezdetét vette a megmérettetés az 1. és 2. kategóriában versenyzők számára, valamint a számos kísérőrendezvény is. A Gömöri Kézművesek Társulásának mesterei kézműves foglalkozásokat tartanak, illetve népi ételkóstoló várja az éhes szájakat. Délelőtt Szabad Boglárka adott elő a Hagyományok Háza módszertani segédanyagairól és képzéseiről az élőszavas mesemondás terén, illetve a Varjos zenekar tartott hangszerbemutatót és tanított dalokat. A délután folyamán a 3. kategória versenyzői mérik össze tudásukat, Varga Norbert tart előadást Forrás és forráskritika – honnan és hogyan válasszunk népmesét? címmel, majd hangszerbemutató és dudanóták tanulása lesz terítéken Nagy Ivánnal és Varga Liáva. Este pedig a BAHORKA TÁRSULAT adja elő Cifra mesterségek című vásári komédiáját, amelyet játszóház és táncház követ a Varjos zenekar, a Borostyán Néptáncegyüttes táncosai, Bukovics János és Pintér Zsolt mesemondók közreműködésével.

Kedden a 4. és 5. kategória versenyével folytatódik a program, s a kézműves foglalkozások mellett a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia akkreditált képzéseivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, a versenyen résztvevő gyerekekre daltanítás, játszóház és táncház, a felkészítőkre szakmai értékelés vár. Az ünnepélyes díjkiosztásra 14.30-tól kerül sor.

Fotó:  Fábián Gergő

img_4707.jpg
Galéria
+19 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.