2015. szeptember 27., 08:21

Magyar népmese napja harmadszor Révkomáromban

RÉVKOMÁROM. Harmadik alkalommal rendez műsoros délutánt a magyar népmese napján a révkomáromi székhelyű Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület. Szeptember 30-án, Benedek Elek születésének 156. évfordulóján 16 órától a Kossuth téren az összmagyarság népmesekincsét közösen ünnepelheti a város, ismét csatlakozva a Magyar Olvasástársaság húsz évvel ezelőtt indított kezdeményezéséhez.
201509261900180.nepm01.jpg
Galéria
+3 kép a galériában

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület 2013-ban úgy határozott, hogy ezentúl a gyermekekkel még jobban igyekszik megismertetni és megszerettetni a népmeséket, amelyek a szórakoztatáson túl elődeink ránk hagyott bölcsességének gyöngyszemei és erkölcsi tanítómestereink.

„2013-ban első alkalommal rendeztük meg a magyar népmese napját, amely iránt hozzávetőleg 150 gyermek érdeklődött. Egyesületünk első meseünnepségén az életjubileumát akkoriban ünneplő Lőrincz Margit színművész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja olvasott fel szebbnél szebb meséket a Kossuth térre érkező nebulóknak. Majd a helyi Eötvös Utcai MTNY Alapiskola tanulói mutatták be a Cirkusz című bábjátékot. Felhívásunk nyomán az óvodások és az alapiskolások a kedvenc mesefiguráikról készített rajzaikat is magukkal hozták, s azok alkotói között tíz-tíz mesekönyvet sorsoltunk ki, a következő évben pedig művekből kiállítást rendeztünk a Csemadok-székházban. Azok közül választottuk ki az óvodás Michalèík Viktória rajzát, amely felkerült a tavalyi magyar népmese napjára csalogató meghívónkra. Ez a kezdeti siker és annak a hiánynak a pótlása is hagyományteremtésre késztetett bennünket, hogy bár a helyi iskolák külön-külön valamilyen módon korábban is meg szoktak emlékezni a magyar népmese napjáról, ám Révkomárom addig még nem csatlakozott a Magyar Olvasástársaság felhívásához“ – mondta a Hírek.sk-nak a kezdetekről dr. Keszegh Margit egyesületi elnök.

A rendezvény tavalyi folytatásán Varsányi Mari, a Komáromi Jókai Színház nyugalmazott színművésze mesélt az érdeklődőknek, majd a helyi Jókai Mór Alapiskola diákjai a Janikovszky Éva írónő műveiből készített irodalmi összeállításukat mutatták be. Az egyesület a beharangozott kiállítást is megrendezte, s ráadásként a jelenlevő gyerekeket csokikkal ajándékozta meg. Benedek Elek (1859. IX.30 – 1929. VIII.17.) születésnapja alkalmából közös, egyazon időpontban zajló mesélésre szólította fel Révkomárom magyar tannyelvű óvodáit és iskoláit, hangsúlyozva: „a közös mesélés összetartozásunkat is jelképezze“.

Az előző évben a magyar népmese napja alkalmából immár 10. alkalommal rendezett országos népmese-konferenciát a Magyar Olvasástársaság. Míg 2013-ban három napon át Füleken zajlottak a központi események, tavaly szeptember 25-27. között a székelyföldi Sepsiszentgyörgy és környéke volt a népmese elméleti és gyakorlati megközelítéseiről szóló tanácskozás házigazdája. A három nap alatt a szerteágazó meseszakma bennfentesei mutathatták be az olvasáskutatás, a pszichológia, a drámapedagógia, a mesegyűjtés, az egyéniségkutatás, a meseszöveg-ápolás, a mesedramatizálás és bábozás területeinek legújabb eredményeit. Az idei konferenciára szeptember 25-én, pénteken ismét Magyarországon, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban került sor. A kecskeméti tanácskozás programjában a házigazda „hírös” városnak a mesei oldala került középpontba, és folytatódott a népmesei irányzatok bemutatása.

„A népmese, bár kezdetektől fogva kultúrákon, határokon, nyelveken keresztül vándorolt, beépítette és megőrizte az egyes népek sajátosságait, ebből következően gazdag forrást nyújt az identitás kérdéseivel kapcsolatban is. Döntő szerepet játszik a személyiség alapjainak formálódásában, megteremtésében, valamint szükség esetén helyreállításában. A népmesemondás szóbeliségéből fakadóan képes az emberek között közvetlen kapcsolatot teremteni, az egyént párbeszédbe lépteti a közösséggel, a mesehallgatót közelebb hozza saját kultúrájához, nyelvéhez, önismeretéhez, identitástudatához, és ezzel együtt olyan követhető modellt kínál, amely alkalmassá teszi saját történetének újramondására és tovább építésére“ – olvasható a Magyar Olvasástársaság www.nepmesenap.hu oldalán a népmese sokrétű szerepéről.

A csatlakozas@nepmesenap.hu címen magánszemélyek, közösségek és intézmények is társulhatnak a 2005 óta virágzó mozgalomhoz, amely célja a magyar népmese kultúrájának ápolása és megerősítése.

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület idén is felhívásával szólította meg Révkomárom iskoláit, óvodáit, hogy közös, egyazon időpontban zajló meséléssel bizonyítsák: nagy mesemondónk, Jókai Mór városában valóban él a magyar népmese. A kérés úgy hangzott, a város magyar tannyelvű óvodáiban szeptember 30-án, szerdán a délutáni pihenő előtt, 12.30-kor a gyerekeknek olvassák fel Benedek Elek egyik tetszőlegesen kiválasztott meséjét. Továbbá azt is kérte, hogy a helyi magyar tannyelvű iskolákban aznap 11.00 órakor az iskola hangosbemondóján keresztül vagy más formában olvassanak fel egy Benedek Elek-mesét. „Az óvodák, iskolák vezetői és elhivatott munkatársai csatlakoztak felhívásunkhoz, megértve, hogy az egyszerre mesélés élménye egyúttal összetartozásunkat is jelképezi” – mondta el portálunknak Keszegh Margit.        

A népmese városi ünnepe szerdán délután négy órakor a Kossuth téren folytatódik, ahová a szervezők szeretettel várják a családok apraját és nagyját. „Felkérésünkre mesét olvas majd Petrécs Anna színművésznő, azután az 50 éves jubileumát ünneplő Munka utcai Alapiskola hozzávetőleg 50 tanulója mutatkozik be zenés és táncos blokkból, valamint az Egyszer egy király című jelenetből álló műsorával. Most második alkalommal rendezzük meg az említett rajzkiállításunkat az előző évben készült legsikeresebb rajzokból. Az idei meghívónkra egy martosi kislány, Himpán Terézia Sophia, a Marianum Egyházi Iskolaközpont jelenlegi elsősének a rajzát választottuk ki. Természetesen szerdán is várjuk, hogy rajzot hozzanak magukkal az óvodások és a tanulók. Készítőik közül a műsor keretén belül kisorsolunk 10-10 gyermeket, akik könyvjutalomban részesülnek. Minden jelenlevő gyermeknek kedveskedünk majd egy kis ajándékkal” – ismertette a további részleteket a főszervező.

Végül felhívta az érdeklődők figyelmét arra, hogy esős időjárás esetén a Csemadok Kossuth tér 3. szám alatti székházába várják őket. „Érdemes eljönni e rendezvényre, amely célja a népmese népszerűsítésén túl a közös élményszerzés s a gyermekek egymáshoz és a városhoz fűződő kapcsolatának az erősítése. Ez a mesenap jó alkalom a helyi alapiskolák saját műsoraikon át történő bemutatkozására is, hisz évente más-más intézmény produkcióit élvezhetjük. További településeknek is ajánlanám, hogy rendezzenek a miénkhez hasonló városi mesenapokat!” – zárta tájékoztatását Keszegh Margit.

201509261900180.nepm01.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.