Légy kreatív és tervezz modern falvédőt!

2020. szeptember 15., 15:40
Horváth Szomolai Andrea

Izgalmas és nem mindennapi versenyt hirdet a Galántai Honismereti Múzeum, diákokat és felnőtteket egyaránt megszólítva. Az érdeklődők modern, korszerű feliratos falvédőt tervezhetnek egy új kiállítás apropóján. A versenydarabok elbírálása során nemcsak a grafikát és a látványtervet veszik majd figyelembe, hanem az ötletes feliratot is.

Fotó: Felvidek.ma
Illusztrációs felvétel

Aktív kulturális és közösségi élet folyik a Galántai Honismereti Múzeumban mióta Takács Mihály, régész 2018-ban átvette az intézmény irányítását. A múzeum tárlatai és kínálata azóta fiatalossá és dinamikussá váltak, a programok és kiállítások során pedig teljes mértékben odafigyelnek a többnyelvűségre. Ezúttal különleges versenyt hirdetnek egy már nyitva tartó kiállítás kapcsán, amely a régi időkből származó szlovák, felvidéki, illetve a horvát nemzetiségtől származó falvédőket mutat majd be.

A versenykiírásban modern feliratos falvédő legjobb tervének elkészítésére biztatják az érdeklődőket. Az értékelésnél nem kizárólag a vizuális tervet veszik majd figyelembe, hanem az ötletes feliratot is.

Kézzel készített tervek esetén A3-as vagy A2-es rajzlapon várják a beérkező munkákat a múzeum dolgozói. Elektronikusan készült terv esetén, legkisebb A3-as méret nyomtatására alkalmas felbontás, pdf formátum az ajánlott.

Az első kategóriába a 10-15 év közötti diákok nevezhetnek a második kategória (16 - 99 év) nyitott minden kreatív ember számára.

A terveket 2020.10.11-ig kell beküldeni a múzeum címére vagy a muzeumgalanta69@gmail.com email címre.

A verseny értékelésére október 15-én kerül sor. A legjobb alkotásokat a múzeum főépületében fogják kiállítani október végéig. Az első három helyezett mindkét kategóriában jutalomban részesül. 

A Feliratos textil falvédők - nagyanyáink világának vizuális eszközei című tárlat augusztus elejétől tekinthető meg a múzeum épületében. A néprajzi kiállítás kivarrott falvédők gazdag gyűjteményét mutatja be és témájával a 20. századi hagyományos népi és városi lakásbelsőhöz kapcsolódik. A tárlat október 10-ig tekinthető meg.

A múzeumban a szeptemberi hónapban is aktív kulturális élet zajlik. Az Európai Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozaton belül az iskolák részére külön programot tartanak szeptember 24-én és 25-én az "Aki nem dolgozik, ne is egyék!" című időszakos kiállítás kapcsán. Az udvaron mosás, kukoricamorzsolás, fűrészelés, varrás várja a gyerkőcöket. Ehhez az iskolák részéről előzetes regisztráció szükséges.