2019. május 8., 11:08

Kultúrából sem lesz hiány a XIV. Bátorkeszi Borfesztiválon

Javában folynak az előkészületek a május 10-11-én Bátorkeszi Galambos-dűlőjében megrendezendő XIV. Bátorkeszi Borfesztiválra, melynek főszervezője a községi önkormányzat, szakmai partnere pedig a Szegab Polgári Társulás. A helyi értékek bemutatására összpontosító, gasztrokulturális-közösségkovácsoló rendezvény részleteiről Labancz Roland polgármester tájékoztatta portálunkat.

Bátorkeszi Borfesztivál 2019-ben
Médialapozó
Fotó: www.batorkeszi.eu
Erdei tanösvény kialakítása, por- és sármentesítés

Interjúalanyunk örömmel számolt be arról, hogy az infrastrukturális fejlesztések következtében idén a megszokottnál még jobb feltételek között várják a látogatókat.

„A zavartalan áramellátás biztosítása érdekében új transzformátorállomás került elhelyezésre a páratlan években fesztiválhelyszínként szolgáló Galambos-dűlőben. Továbbá pormentesítés céljából a szőlőhegyi utat új aszfaltburkolattal vontuk be, az Erdő színpad környékét pedig faforgáccsal szórtuk le” - magyarázta Bátorkeszi első embere.

Újdonsággal is szolgálnak: egy erdei tanösvényt alakítottak ki, amely mentén információs fatáblákon mutatják be a községükkel kapcsolatos helytörténeti és természettani ismereteket. A faforgáccsal bevont ösvényt lámpasorral világítják meg, s a hangulatos séta közben az ottani hat borházba is be lehet térni. A fél kilométeres túralehetőséggel elsősorban a természetbarát borkedvelőknek kedveskednek. Mivel a meteorológiai előrejelzések szerint a hét második felében már kellemesebb időjárásra számíthatunk, vélhetően sokan körbejárják majd az ösvényt.

Fotó:  www.batorkeszi.eu

Azt is megtudtuk, hogy helyi és környékbeli szálláslehetőségekből sem lesz hiány: „Bátorkeszin két vendéglő nyújt szállást mintegy 30 személynek, többen pedig családi házakban és komfortos borpincékben éjszakázhatnak. Továbbá a szomszédos települések panzióiban is szívesen látják a vendégeket. Igény esetén a községi hivatalban is ajánlunk szálláslehetőségeket.“

Minőségi italkínálat és partibuszos utazási lehetőség

Akik pedig a borkóstolgatás miatt autó helyett inkább a taxis-partibuszos utazást választják, azok a község honlapján feltüntetett komáromi, érsekújvári, párkányi és nagymegyeri szolgáltatókkal léphetnek kapcsolatba. „A napokban a Komáromi és az Érsekújvári járásban élő családok megkapják az 50 ezres példányszámban kinyomtatott műsorfüzetünket, amelyben szintén megtalálják a szükséges elérhetőségeket.“

Ez alkalommal majd közel három tucat borász kínálja az előzetes válogatáson átesett, minőségi itókáit, amelyekhez ínycsiklandó ételek és torkosságok is dukálnak.

Fotó:  www.batorkeszi.eu

„A községi borversenyen tavaly aranyérmet szerzett helyi pincészet cserszegi fűszeres bora és a rangos Mun-Dus nemzetközi borversenyen idén győzelmet aratott másik pincészetünk kitűnő borait is meg lehet majd kóstolni. Magyarországi árusok zamatos gyümölcsborai és kiváló pálinkái is kaphatók lesznek, valamint egy ismert külföldi borászat – a Vino San Marino – is jelezte, hogy egzotikus boraival szívesen visszatér az általunk biztosított, autentikus környezetbe. Két látványkonyha ételein kívül további árusok grillezett sajtjai, kürtőskalácsai, kemencés lepényei és más finomságai közül is válogathatnak a látogatók“ - árulta el a polgármester.

Hangsúlyozta: azt szorgalmazzák, hogy e fesztiválon egyre kevesebb bóvliárus és egyre több kézműves kínálja portékáit, az autentikus jelleg megőrzése érdekében. Kapunyitás mindkét napon délben lesz.

Időszakos kiállítások, hagyományőrzők és sztárok fellépése

„Pénteken fél négytől a hagyományőrző csoportok és szólisták fellépésével kezdődik a műsor. Aznap a népzenére helyezzük a hangsúlyt, bár másnap is inkább az őseink által ránk hagyott értékek bemutatására, s nem a könnyűzenei koncertekre fókuszálunk. A rendezvény további küldetésének az időszakos kiállítások megrendezését tartjuk, melyekből idén kettő is lesz. A Villa Kezw Polgári Társulás Mi, bátorkesziek című kiállítási anyaga helytörténetünket és hírességeinket fotók, dokumentumok, egykori használati tárgyak segítségével mutatja majd be. A másik tárlat pedig a II. világháborús hadviselés kulisszatitkaiba, eszköztárába nyújt betekintést“ - ecsetelte a további látnivalókat.

Fotó:  www.batorkeszi.eu

E fesztiválnak már több éve társrendezvénye a pénzdíjas Szőlőhegyi futóverseny is, melynek specialitása az, hogy a táv egy részét borospincén keresztül tehetik meg a versenyzők. Ekképp egyedi, alkalomhoz illő élménnyel is gazdagítják a futás szerelmeseit. A kisgyermekes családok számára is változatos időtöltést kínálnak: mini állatkert, ugrálóvár, bohócműsor, több fajáték és foglalkozás várja az apróságokat.

Persze, a sokak által várt nagykoncertek és kísérőműsorok sem maradnak el „Pénteken este fél 7-től Peter Šrámek, kilenc órától az Edda Művek koncertjén, szombaton fél nyolctól a Margaret Island, tíz órától pedig Charlie koncertjén lehet majd csápolni. Fesztiválunknak minden évben jellegzetes szombat délutáni színfoltja a mazsorettek és a meghívott borlovagrendek borlovagjainak felvonulása.“

Fotó:  www.batorkeszi.eu

Belépőjegyeket csütörtök délután 16 óráig a községi hivatalban, majd a helyszínen árusítanak. A két napra szóló jegyek a helyszínen 16 euróba kerülnek, egynapos belépőt péntekre 12, szombatra pedig 13 euróért lehet vásárolni. Az utóbbi évek élénk látogatottságából kiindulva a kétnapos rendezvényre több ezer látogatót várnak. Bővebb információk a Bátorkeszi Borfesztivál Facebook-oldalán is megtalálhatók.

„Idén is szeretettel, minőségi borokkal és nívós programokkal várjuk az érdeklődőket!“ – zárta tájékoztatását Labancz Roland polgármester. Hozzátéve a fesztivál megszokott szlogenjét: “Idén is borozz, bulizz Bátorkeszin!“.

Bátorkeszi Borfesztivál 2019-ben
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.