2022. április 5., 18:18

Közösségi ünnep lesz a 29. Komáromi Napok rendezvénysorozat

Az egyik szemünk sír, a másik nevet a 29. Komáromi Napok kapcsán, április 5-én a Városházán megtartott sajtótájékoztatón hallottak miatt. A jó hír az, hogy két évnyi kényszerszünet után április 26 - május 1-én ismét megrendezik a térség legrangosabb fesztiválját, ahol lesz sok minden, mi szemnek, fülnek, szájnak ingere. Az azonban elszomorító, hogy az Észak- és Dél-Komárom által eddig mindig közösen megtartott, ingyenes műsorfüzér idén csak a Duna bal partján szerveződik. Dél-Komáromban április 29-május 1. között csak az ErődFesztre kerül sor, javarészt fizetős programokkal...

Komárom

Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármestere a két főszervező, Ferenczi Zsolt és Kovács György társaságában arról számolt be, hogy a Covid-pandémia miatt két éven át elmaradt, közkedvelt rendezvénysorozatot ebben a háborúval is sújtott, nehéz időszakban több változtatással tartják meg.

Elmarad az április 26-i közös ünnepi testületi ülés is, amely helyett csak az észak-komáromi valósul meg, amelyen átadják a Pro Urbe- és a Polgármesteri-díjat, s a város újabb díszpolgárát is avatják.

A Ma7 kérdésére elárulta: idén 4 díjazandó személyre kaptak javaslatot, s a sorsukról a fesztivált megelőző testületi ülésen döntenek. A hagyományos Komárom-Komárno futóverseny helyett április 6-tól erődfutásra lehet nevezni jelképes 5 euróért. A 3 és 12 km közti távokra elsősorban a helyi sportolókat és a családokat várják.

Közösségi ünnep lesz a 29. Komáromi Napok rendezvénysorozat
E közkedvelt rendezvénysorozatot ezzel a háborúval is sújtott, nehéz időszakban több változtatással tartjuk meg...
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Bár a hivatalos nyitány 26-án lesz, de már április 22-én kezdődnek az előzöngének számító műsorok. Magyar és szlovák előadóknak, köztük kiemelten helyi művészeknek adnak teret. A péntektől vasárnap éjszakáig álló nagyszínpadon kívül a kisszínpadon is egymást követik majd a koncertek.

A többi között hallhatjuk a Back2Black és a Ladánybene 27 zenekart, a Koral Tribute Bandot, Tolvai Renit, Jana Kirshnert, Pál-Baláž Karment és a Modus Memoryt. A járásbeli színeket pedig Emmer Péter, Ropog José, a gimis Pusztaszer zenekar és az Eli Trio képviseli.

Ez alkalommal az indokolt takarékosság és a környezettudatosság jegyében nyomtatott műsorfüzet nem készül, ám a teljes program elérhető a város www.komarominapok.sk oldalán, illetve a regionális médiában, s újdonságnak számít a YouTube-beharangozó. Eldobható, egyszer használatos edényeket és evőeszközöket láthatunk majd mindenütt, s állítólag a drágábbak mellett a vékonyabb pénztárcához mért, olcsóbb borok és ételek is kaphatók lesznek. A Borok Utcáján kívül annak ellenére ismét működik majd a Kézművesek Utcája is, hogy idén több megszólított, idősebb mester nem vállalta a saját részvételét.

A polgármester hangsúlyozta: a kialakult gazdasági helyzetben arra törekedtek, hogy a 29. Komáromi Napok egy közösségi ünnep legyen, többfajta választási lehetőséggel.

Közösségi ünnep lesz a 29. Komáromi Napok rendezvénysorozat
A keddi sajtótájékoztató résztvevői
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Az is elhangzott: május elsején a hagyományos Öregvár Napot, illetve a tavaly első ízben megtartott Komáromi Ostromlakomákat, a 19. századi csatajelenetek bemutatásával együtt szintén megrendezik, ahová várják a családok apraját-nagyját.

A schengeni csatlakozás 15. évfordulója alkalmából, április 30-án vagy május 1-én pedig a hajdani határátkelőhelyen múltidéző kiállítás és helyi Checkpoint Charlie lesz, amit állandó turistalátványosságnak szánnak. Az egykori vámőrökre hasonlító, kitömött viaszbábuknál a sokunk életét egykor megkeserítő devizalapot és a régi rendőrkocsikat is szemrevételezhetik az érdeklődők. Ráadásul április 30-án a Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület által szervezett, egyre népszerűbb Csárda Túra sem maradhat el. A gazdag műsorkínálatban bizonyára minden érdeklődési körű fesztiválozó megtalálja a számára legvonzóbbakat. Irány a régóta várt fesztivál...!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.