2022. április 1., 14:54

Közös dallal, tánccal a Nemzeti Összetartozás Napján – szebb magyar jövőt építve

Egy Dunamocsról induló összmagyar, nemes kezdeményezés kapcsán, április elsején sajtótájékoztatóra került sor a komáromi Klapka étteremben.

Közös dallal, tánccal a Nemzeti Összetartozás Napján – szebb magyar jövőt építve
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Korpás Éva hangsúlyozta: számára megtiszteltetés az, hogy e nemes kezdeményezés arca lehet

A kezdeményezők: Jókai Andrea ötletgazda, a Szövetség párt dunamocsi önkormányzati képviselője, Zink Vass Nóra, a Szövetség Megyercsi Helyi Szervezetének elnöke és nem utolsó sorban Korpás Éva, háromszoros Harmónia- és kétszeres Fonogram-díjas, valamint a Külhoni Magyarságért Díjjal kitüntetett népdalénekes a médián át arra sarkalljták az óvodásokat, alapiskolásokat és az őket oktató-irányító pedagógusokat, hogy a magyarlakta vidékeken polgári táncok bemutatásával tegyék emlékezetessé az idei Nemzeti Összetartozás Napját. Aki teheti, az az összetartozás táncát június 4-én 16 órától a komáromi Klapka téren ropja, a többiek pedig ugyanakkor más helyszíneken csatlakozzanak a szebb magyar jövő és közösségünk építésének dalos-táncos formájához!

Közös dallal, tánccal a Nemzeti Összetartozás Napján – szebb magyar jövőt építve
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Zink Vass Nóra, a Szövetség Megyercsi Helyi Szervezetének elnöke

Zink Vass Nóra a sajtótájékoztató elején elmondta, hogy a három kezdeményezőhöz, illetve a Szövetséghez a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes is csatlakozott.

A gyászos emlékezetű trianoni békediktátum mindannyiunk életét meghatározta, a nemzeti sorstragédia keserveit, sérelmeit nem cipelhetjük béklyóként – igazi méltó emlékezés által szeretnénk egy felemelő, közösségépítő formára váltani a veszteséget.

Egészséges, öntudatos nemzetként, erős közösségként csak akkor van lehetőségünk egy boldog jövőképre, ha nem a begyógyítatlan sebek feltépésére, hanem a hagyományaink, kultúránk ápolására fordítjuk figyelmünket! – fogalmazott.

Bizonyára sokan osztjuk a véleményét, hogy június 4-e, vagyis a Nemzeti Összetartozás Napja jó alkalom arra, hogy minden elszenvedett sérelem, veszteség ellenére újult erővel közösséget építsünk, erényeinket erősítve, fejlődve, tanulva a mulasztásokból.

Együtt, közösen! Ennek jegyében a pedagógusokat, polgári társulásokat, kulturális és oktatási intézményeket, néptánccsoportokat felszólítják, hogy legyenek partnereik a kezdeményezésben,

miszerint óvodások és alapiskolások – pedagógusaik irányításával polgári táncok bemutatásával tegyék majd emlékezetessé az idei Nemzeti Összetartozás Napját. „Figyelmünk a jövő generációjára vetül, a saját be nem teljesített lehetőségeinkre“ – szögezte le.

Közös dallal, tánccal a Nemzeti Összetartozás Napján – szebb magyar jövőt építve
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Erős közösségként csak akkor van lehetőségünk egy boldog jövőképre, ha nem a begyógyítatlan sebek feltépésére, hanem a hagyományaink, kultúránk ápolására fordítjuk figyelmünket!

Az új kezdeményezés lényege, hogy annak résztvevői június 4-én elsősorban Felvidék-szerte, ám lehetőség szerint más magyarlakta vidékeken is 16 órától ugyanazokat a táncokat táncolják, s ugyanazon énekeket énekeljék, amelyek nemzedékeknek voltak meghatározó táncai, énekei.

Egyazon kultúrától ihletve, ugyanazon közösség szellemiségét gyarapítva, a művileg épített határokon túlmutatva találjunk újra egymásra, és lehessünk itthon otthon.

A bemutató elsődleges célja, hogy a tánc erejével hirdesse határokon innen és túl a nemzeti összetartozás, a magyar összefogás és szolidaritás fontosságát, mely kizárólagos záloga lehet jövőbeni megmaradásunknak és gyarapodásunknak szülőföldünkön“ – hangzott el.

Tehát az egész kezdeményezés központi eseménye június 4-én a komáromi Klapka téren lesz, ahová más településekről is várják az érdeklődőket.

„Korpás Éva és zenekara közreműködésével mutassuk meg, hogy együtt egy összetartó közösséget alkotunk! Legyünk minél többen!“ – szól a szervezők felhívása, amit a www.osszatartozastanca.sk weboldalukon is elolvashatnak a netezők, illetve a résztvevők ugyanott regisztrálhatnak is az eseményre. Az intézmények, gyermektánccsoportok, táncegyüttesek, néptáncosok... visszajelzését az info@osszetartozastanca.sk e-mail címen április 20-ig várják.

Közös dallal, tánccal a Nemzeti Összetartozás Napján – szebb magyar jövőt építve
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Korpás Éva és zenekara közreműködésével valósul meg a hagyományteremtő esemény

A regisztráció után azok, akik még nem tudják, azok az oldalon közzétett bemutató tánc segítségével könnyen megtanulhatják a tánclépéseket: https://www.osszetartozastanca.sk/szottes-bemutato-tanc/. A szervezők azt is kérik, hogy lehetőség szerint minél többen öltözzenek népviseletbe, ami majd bizonyára csodálatosan mutat a készülő videó-felvételeken. Akik pedig a központi rendezvény helyett ugyanakkor a saját településükön perdülnek táncra, arról szintén készítsenek felvételt, s azt küldjék el a megadott e-mail címre!

Korpás Éva hangsúlyozta: számára azért is megtiszteltetés az, hogy e nemes kezdeményezés arca lehet, mert naponta a gyermekek azonosságtudatának erősítéséért dolgozik, s az erkölcsi értékrendjüket is formálja.

Úgy véli, hogy a kicsik és nagyok a tervezett közös élményszerzésből, az együtt átélt, felemelő érzésekből majd a jövőben, például fontos döntéshelyzetekben is meríthetnek. Bízik abban, hogy a felvidéki családokon, osztályokon kívül a Kárpát-medence további magyarjait is sikerül megszólítaniuk, s a kezdeményezéshez ők is csatlakoznak, hiszen mindnyájan összetartozunk. Elmondta, hogy a bő 8 percben közösen bemutatandó polgári társastáncok (A pozsonyi sétatéren, Háromlábú görbe szék, Hogy a csibe, hogy?) a tánczenével együtt először a felnőttek kedvencei voltak, majd tőlük azokat a gyerekek is könnyen eltanulták, s fokozatosan a népi kultúránk részévé váltak. Ahogy eddig tapasztalta: azokat a hazai magyar ovisokkal és alapiskolásokkal az óvónők, a tánccsoportok vezetői és/vagy a zene szakos pedagógusok már megtanították, a nebulók pedig valamennyit minden alkalommal nagy élvezettel, játékosan ropják-fújják.

Közös dallal, tánccal a Nemzeti Összetartozás Napján – szebb magyar jövőt építve
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Jókai Andrea ötletgazda, a Szövetség párt dunamocsi önkormányzati képviselője

Jókai Andrea ötletgazda az elhangzottakhoz szerényen annyit tett hozzá, hogy június 4-én hagyományt szeretnének teremteni, de azt majd később beszélik meg, hogy a következő években egyforma vagy évente változó lesz-e a nemzeterősítő repertoár. Kérdésünkre, hogy rossz időjárás esetén milyen fedett helyszínen valósul meg a sajátos magyarságkovácsolás, azt felelték, hogy bíznak a kellemes időjárásban, de a pünkösdvasárnapot megelőző szombaton ellenkező esetben sem marad el az összetartozás tánca. Táncra fel, magyarok, a Klapka téren varázsoljunk ismét olyan vérpezsdítő, szívmelengető hangulatot, mint amilyet tavaly júniusban a verbunk napján éltünk át...!

Közös dallal, tánccal a Nemzeti Összetartozás Napján – szebb magyar jövőt építve
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Táncra fel, magyarok, a Klapka téren varázsoljunk ismét olyan vérpezsdítő, szívmelengető hangulatot, mint amilyet tavaly júniusban a verbunk napján éltünk át!
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.