2020. július 8., 20:17

Könyv-és filmbemutató Vásárúton

A Vásárúti Kulturális Központ és a helyi könyvtár szeretettel meghívja Önöket 2020. július 16-án a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm bemutatójára, melynek rendezői Géczy Dávid és Udvardy Zoltán. Két, máig feltáratlan – a přerovi és a Pozsony melletti Pozsonyligetfalun elkövetett – tömeggyilkosság történetét tárja fel a dokumentumfilm. 

Schubert Gyula
Fotó: Archívum
Schubert Gyula festménye a pozsonyi várról a ligetfalui oldalról

 E két mészárlást, mint ez a filmben is elhangzik, „összeköti az elkövetői kör azonossága, az áldozatok nemzetisége és a tömeggyilkosság elkövetésének motivációja”. Megszólalnak a filmben a német és a magyar tábor túlélői is. A szemtanúk vallomásai alapján követni tudjuk, mikor, milyen körülmények között kezdődött meg a jeltelen sírokba hányt több száz – ám lehet, hogy több ezer – ember maradványainak feltárása, majd, a mai napig véglegesen, hogyan és miért torpantak meg e munkálatok, s maradtak meg a tömegsírok egy pozsonyi lakótelep háztömbjei alatt.

Dunajszky filmbemutató

Dunajszky Géza bő egy évtizede folytat oknyomozó munkát a pozsonyligetfalui vérengzéssel kapcsolatban, de a szálak nem várt helyekre is elvezettek, a történet megdöbbentő fordulatokat vett. A szerző munkássága és estünkön szintén bemutatásra kerülő Szökés a haláltáborból című könyve nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a film el tudjon készülni, de még napjainkban is – idevágó filmes fordulattal élve – sorra dőlnek ki a hullák a „szekrényből”. A felkavaró, igényes alapossággal készített dokumentumfilm és az izgalmas könyv is hozzájárul ahhoz, hogy megismerkedjünk szlovákiai magyar múltunk máig tabutémának számító részleteivel. Ebben vendégünk, a könyv írója és a dokumentumfilm egyik kulcsszereplője, Dunajszky Géza is segíteni fog.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.