2021. február 28., 11:25

Kisvideókkal népszerűsíti a kézművességet a Motolla Kézműves Baráti Kör

A Pro Futuro Polgári Társulás keretei között működő Motolla Kézműves Baráti Kör tavaly sikeresen pályázott a magyarországi Csoóri Sándor Alapnál, melynek köszönhetően, a jelenlegi járványügyi intézkedésekhez igazodva, videóanyagok segítségével népszerűsítik a kézművességet. A "Kézműves foglalkozások korhatár nélkül" című pályázat keretében elkészült ismeretterjesztő kisfilmek minden korosztály számára hasznos tudnivalókkal szolgálnak.

Fotó: Motolla Kézműves Baráti Kör

A Pro Futuro Polgári Társulás egyik fő feladata, hogy a magyar hagyományok megismertetésére irányuló tevékenységekkel támogassa a régió fiataljainak iskolán kívüli tevékenységeit.

A szervezet égisze alatt ebből a célból működik a Motolla Kézműves Baráti Kör, amit pedagógusok hoztak létre azzal a szándékkal, hogy a már létező és jó gyakorlatként működő néptánc- és népzenei csoportok mellett, a kézművesség komoly szakmai hátteret kapjon a régióban és országos szinten is.

A Motolla tagjai több mint húsz éve végzik ezt a feladatot azért, hogy a megtanultakat tovább tudják adni az ifjúság körében, biztosítva ezáltal a hagyományos népi kézművesség népszerűsítését, a fiatalok ezen a területen való szakmai fejlődését.

A saját alkotómunka mellett nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra, a kézművesség népszerűsítésére. Fesztiválokon játszóház formájában gyermek- és ifjúsági foglalkozásokat vezetnek, valamint kiállítással egybekötött bemutatókat tartanak a környékbeli alapiskolákon és a gimnáziumban.

Motolla
Fotó:  Motolla Kézműves Baráti kör

„Alkalmainkon gyakran fogalmazták meg a résztvevők azt az igényt, hogy a kézművességgel szívesen találkoznának a mindennapokban is. Erre reflektálva szeretnénk megvalósítani népszerűsítő és ismeretterjesztő programjainkat. Azt is tapasztaljuk, hogy a széles nagyközönség gyakran téveszti a népi kézművesség, a szabadidős kézimunka és a kreatív alkotás fogalmait. Nem titkolt célunk ezért az is, hogy rámutassunk a vázolt különbségekre. Az eredeti terveink szerinti kézműves foglalkozásokat, táborokat nem tudjuk megtartani, ezért a Pro Futuro Polgári Társulás honlapja segítségével szeretnénk a szakmai programot megvalósítani. Ehhez videofilmeket és egyéb segédanyagokat fogunk közzétenni a  www.profuturo.sk honlapon, ami ezáltal bárki számára elérhetővé válik”- nyilatkozta Benko Pál a Motolla Baráti Kézműves Kör tagja.

A pályázat keretei között több mint 20 videofilmet készítettünk, melyek a honlapunkon keresztül fokozatosan elérhetőek lesznek a projekt lezárása után, 2021. márciusától. Bízunk abban, hogy érdeklődéssel fogadják majd az általunk készített filmeket és arra ösztönöznek majd bennünket, hogy tovább folytassuk. Így a járvány lecsengésével nem ér véget ez a munka és ilyen módon hosszútávon, szélesebb körben, a távolságot leküzdve tudjuk bemutatni ötleteinket, tevékenységünket”

- közölte Molnár László, a társulás elnöke.

Motolla
Fotó:  Motolla Kézműves Baráti kör

Az elkészült videók és készítőik:

Benko Pál – A népi bútorfestés alapjai, Gyékény játékok készítése gyerekekkel

Benkoné Horkay Tünde – Gyertyamártás, Viasszal írott tojás készítése, Gombostűfejes hímestojások

Anderko Andrea – Fakanál baba készítése, Macskafarokfonás, Keresztszemes hímzés palóc mintával

Bozó Andrea – Rongybaba készítés, Nemezvirág készítése, Fonalas tojás készítése

Molnár Monika – Szalmacsillag készítése sablonnal, Szalmalovacska készítése gyerekekkel, Szalmarátétes hímestojás készítése

Gyetvai Zsuzsanna – Drótos tojás készítése, Ostorfonás, Agyagedény készítése

Popovics Judit – Szappan díszítése karcolással, Gyertyamártás ovisokkal, Trikó festése növényekkel

A segédanyag célja célcsoportonként eltérő. A pedagógusok számára tervezett videofilmek az oktatásban alkalmazható kézműves ismeretek elsajátítását szolgálják. A felnőttek, nyugdíjasok, családok pedig tetszés szerint tudnak szabadidejükben kézművességgel foglalkozni.

A bútorfestő tanfolyamot szintén videofilmek segítségével valósítják meg, amelyek végig vezetik a nézőt a bútorfestés egyes lépésein.

Aki a bezártságban kedvet kapott egy kis kreatív alkotómunkához, látogassa meg a www.profuturo.sk és bátran szemezgessen a foglalkozások között.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.